Otkrivamo: Kako prepoznati zrelu bubuljicu i šta sa njom?

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Feb.2020, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivamo: Kako prepoznati zrelu bubuljicu i šta sa njom?

Ovo treba da znate!

Naime, zrelu bubuljicu ćemo lako prepoznati. Na vrhu je izrazito bela, ima tzv. gnojnu glavu i spremna je za uklanjanje. Može biti i žuta na vrhu, kao što smo već pomenuli i to je dobar znak da treba da se odstrani.

Zrela bubuljica još i nema okolo sebe crvenilo, što je dokaz da nije upaljena.

Kada ste potpuno sigurni da je bubuljica zrela, postupite pametno i pažljivo. Ključ uspeha je čišćenje, kako bubuljice, tako i celog lica. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Od velikog je značaja da vam ruke budu besprekorno čiste kada dodirujete nadražene i osetljive delove lica. Ne mora to da bude neko skupo sredstvo za čišćenje. Neka bude obični sapun i topla voda.

Topla voda je dobra za negu lica, jer uspešno skida ostatke sebuma sa lica, pogotovo ako imate masnu kožu. Ponekad vam sapunica neće ni biti potrebna.

Topla voda je takođe dobra, je otvara pore i omogućava lakše istiskivanje i sami izlazak zrele bubuljice. Možete upotrebiti i antibakterijski sapun za bubuljice.

Vaše ruke i lice moraju biti skroz čisti, da bi se smanjio rizik od prenošenja bakterija.

Pre nego je iscedite, natopite tupfer vate toplom vodom i držite 2-3 minuta preko bubuljice.

Nakon toga, kada se pora dovoljno otvorila, stisnite lagano sa obe njene strane, tako da je obuhvatite celu. Ceo sadržaj isceđene bubuljice pokupite čistim tupferom i ponovite opet postupak.

Nipošto nemojte biti agresivni i po svaku cenu naleći na bubuljicu.

Ukoliko izađe samo mali deo tečnog gnoja, tu se zaustavite, jer je to dobar pokazatelj da bubuljica nije potpuno zrela za ceđenje. Kada izađe veća količina ceđenog gnoja i na kraju tvrdi deo bubuljice, tzv. koren bubuljice, budite sigurni da ste dobar posao obavili i da je bubuljica odstranjena cela.

Kada počne da izlazi krv iz nje ili prozirna beličasta tečnost, nalik likvoru, tzv. prozirni fluid. Na kraju samog ceđenja, jako je važno očistiti samu bubuljicu losionom za bubuljice, koji u sebi sadrži neki antibiotik. To može biti klindamicin rastvor ili gel, a možete koristit i salicilate, koji uspešno uklanjaju crvenilo na mestu gde je bila bubuljica.

U obližnjoj apoteci možete pronaći i različite praškove za rane, sa dodatkom antibiotika za lakše zarastanje bubuljice, ili određene preparate u vidu gelova koji su idealni za tretman upaljenih bubuljica.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.