Otisnite se na put DETOKSIKACIJE nakon BOŽIĆA! Napravite PAUZU od ALKOHOLA i videćete POBOLJŠANJA već u prva 24 časa

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jan.2024, 09:22

Otisnite se na put DETOKSIKACIJE nakon BOŽIĆA! Napravite PAUZU od ALKOHOLA i videćete POBOLJŠANJA već u prva 24 časa

Iako to može biti izazov zbog duboko ukorenjene uloge alkohola u našoj kulturi, odustajanje donosi brojne zdravstvene koristi. Već nakon sat vremena bez alkohola, krvni pritisak poboljšava se, dovodeći do bolje ishrane moždanih ćelija i jasnijeg uma. Oporavak od alkohola traje nekoliko dana, ali nakon mesec dana primetićete poboljšanja u hidrataciji kože, smanjenju težine i rizika od hroničnih bolesti.

Za mnoge ljude, 8. januar, vreme nakon Božića, označava početak >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << čišćenja od alkohola.

Nakon meseca uživanja u decembru, mnogi donose odluku da se odreknu alkohola u januaru iz različitih razloga, uključujući zdravstvene i finansijske. S obzirom na duboko ukorenjenu ulogu pića u našoj kulturi, odustajanje od alkohola može predstavljati značajan izazov.

Međutim, odustajanje od alkohola donosi mnoge zdravstvene benefite, uključujući poboljšanje sna i mentalnog zdravlja - a ove prednosti počinju gotovo odmah nakon prestanka konzumiranja. Već sat vremena nakon što prestanete piti, vaš krvni pritisak počinje se poboljšavati, što pozitivno utiče na moždane ćelije poboljšavajući isporuku hranljivih materija. U ovom periodu primetićete poboljšanje ravnoteže i jasnoću uma, kako tvrdi Luk Vorsfold, savetnik za bolesti zavisnosti u Lisa Inside Addiction za Daili Mail.

Potrebno je neko vreme da alkohol potpuno napusti krvotok i može biti izazov zaspati. Međutim, nakon 12 sati, alkohol je potpuno eliminisan iz krvotoka, a krvni sudovi se vraćaju u normalu. U ovom trenutku, mogu se javiti simptomi povlačenja jer jetra radi na detoksikaciji tela, a možete osetiti umor, slabost, žeđ, glavobolju i mučninu - klasične simptome mamurluka.

Dan nakon konzumiranja alkohola, vaš probavni sistem i dalje trpi, jer alkohol ostaje prisutan u probavnom traktu, što može prouzrokovati zatvor. Alkohol takođe može narušiti ravnotežu crevnog mikrobioma, koji igra ključnu ulogu u otpornosti organizma na infekcije. Međutim, nakon dva dana, vaše telo će se potpuno oporaviti od uticaja alkohola, omogućavajući normalno funkcionisanje bubrega i creva.

Nakon pet do sedam dana, primetićete poboljšanje raspoloženja i uspostavljanje boljeg obrasca spavanja, jer će se hormoni zadovoljstva ponovno uspostaviti. U neverovatnom procesu, za deset dana, ćelije oštećene konzumiranjem alkohola počinju se "popravljati", što dovodi do povećanja energetskog nivoa.

Posle 14 dana bez alkohola, primetićete poboljšanje hidratacije kože, a akne će se povući, čineći pore manje vidljivim. Nakon mesec dana apstinencije od alkohola, stručnjaci tvrde da dolazi do smanjenja nivoa šećera u krvi, holesterola i težine, čime se smanjuje rizik od hroničnih bolesti poput dijabetesa, ciroze i gojaznosti. Preporuka NHS-a je konzumirati "ne više od 14 jedinica alkohola nedeljno, raspoređenih u 3 ili više dana, kako bi se smanjio rizik od nanošenja štete zdravlju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.