Originalni recept za kiš loren: Jelo koje je opčinilo ceo svet

Izvor: Lepota i zdravlje, 09.Avg.2024, 14:01

Originalni recept za kiš loren: Jelo koje je opčinilo ceo svet

Rođen u istorijskom regionu Alzas-Lorena u severoistočnoj Francuskoj, kiš loren danas je jedan od najtraženijih francuskih recepata. Kao i mnoga popularna evropska jela, kiš je nekada bio seljačka hrana. Kažu da su lokalni pekari testirali toplotu svojih rerni tako što su ubacili razvučeno testo za hleb i gledali kako se peče. Pečena kora bi zatim bila ukrašena mešavinom poznatom kao „migaine“, napravljenom od jaja, mleka i kajmaka, i prošarana mrvicama putera. Tek početkom 19. veka lokalni domaći kuvari počeli su da zamenjuju puter komadićima dimljene slanine i tako je kiš loren dobio svoj prepoznatljivi ukus. 1871. godine, posle francusko-nemačkog rata, teritoriju Alzasa i Lorene Francuska je ustupila Nemačkoj....

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.