Izvor: Lepota i zdravlje, 09.Avg.2024, 14:01
Originalni recept za kiš loren: Jelo koje je opčinilo ceo svet
Rođen u istorijskom regionu Alzas-Lorena u severoistočnoj Francuskoj, kiš loren danas je jedan od najtraženijih francuskih recepata. Kao i mnoga popularna evropska jela, kiš je nekada bio seljačka hrana. Kažu da su lokalni pekari testirali toplotu svojih rerni tako što su ubacili razvučeno testo za hleb i gledali kako se peče. Pečena kora bi zatim bila ukrašena mešavinom poznatom kao „migaine“, napravljenom od jaja, mleka i kajmaka, i prošarana mrvicama putera. Tek početkom 19. veka lokalni domaći kuvari počeli su da zamenjuju puter komadićima dimljene slanine i tako je kiš loren dobio svoj prepoznatljivi ukus. 1871. godine, posle francusko-nemačkog rata, teritoriju Alzasa i Lorene Francuska je ustupila Nemačkoj....
Nastavak na Lepota i zdravlje...