Ono dete koje vas najviše ljuti je u stvari vaša slika i prilika: Evo zbog čega je tako

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Maj.2020, 16:47

Ono dete koje vas najviše ljuti je u stvari vaša slika i prilika: Evo zbog čega je tako

Nesuglasice uvek postoje.

Prema studijama, "ono što vas najviše muči u ponašanju kod druge osobe je ono što vas muči kod samih sebe". Zato roditelji često ne prihvataju stavove svoje dece ili pokušavaju da ih isprave jer vide vlastiti odraz u njima, što može da dovede do žestokih sukoba.

Kako ona ističe deca mnoge stavove nasleđuju upravo od roditelja. Od detinjstva posmatraju kako se roditelji ponašaju u različitim situacijama. Naročito tokom adolescencije, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kada počinje da se uspostavlja posebna ličnost svakog od njih.

Tada deca počinju da usvajaju ponašanje svojih roditelja, od načina na koji govore do načina na koji reaguju. Čak i raspoloženje majke ili oca može da utiče na emocionalni razvoj njihove dece.

Normalno je da ljudi nisu zadovoljni nekim svojim odlukama ili ponašanjima iz prošlosti i želeli bi da mogu da ih promene. Dakle, kada postanete roditelj i vidite da vaše dete čini iste greške kao i vi, automatski želite da ih ispravite kako ne bi došlo do toga da se i oni osećaju isto kada dođu u vaše godine.

Segreles kaže da bi roditelji trebalo da prepoznaju njihove unutrašnje sukobe i da ih reše, a tek zatim da pokušaju da isprave ponašanje svoje dece. Ipak, čak i ako uspete da ostavite prošlost iza sebe, morate da prihvatite da deca ne "pripadaju" mami ili tati. Ona moraju da donose vlastite odluke i naprave vlastite greške.

Pokušajte da se ne ljutite ako ne prihvate vaše savete i izbegavajte glasne rasprave i izgovaranje reči koje bi mogle nekoga da povrede.

Nadalje, važno je da kontrolišete svoje emocije. Što ste mirniji, to ćete više mirnoće preneti i na drugu osobu. Međutim, ako ste uznemireni, vaše dete će da usvoji vaše ponašanje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.