Od ove hrane ćete biti LEPŠI, KUNU SE NAUČNICI! Osim što ćete primetiti promene na LICU, vaš IMUNITET će PROCVETATI

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Dec.2023, 17:29

Od ove hrane ćete biti LEPŠI, KUNU SE NAUČNICI! Osim što ćete primetiti promene na LICU, vaš IMUNITET će PROCVETATI

Promena nijanse kože može se postići ishranom, a ne solarijumom ili kremama za potamljivanje. Istraživanja su potvrdila da se promena u ishrani smatra privlačnijom od efekta sunčanja, zbog koristi koje pruža nutritivno bogata ishrana s karotenoidima. Karotenoidi, antioksidansi prisutni u voću i povrću poput paprike, spanaća, kajsija i dinja, takođe se mogu naći u životinjskim proizvodima kao što su jaja i losos. Kada se konzumiraju, karotenoidi izlučuju putem znojnih žlezda, pružajući >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koži prirodan brončani izgled.

Nije vam potreban solarijum niti kreme za potamljivanje, možete promeniti nijansu kože jedući određenu hranu!

Nekoliko istraživanja je potvrdilo da se ova promena u ishrani smatra privlačnijom u poređenju sa istim efektom na koži dobijenim putem sunčanja. Razlog tome leži u činjenici da koristi za kožu mogu doći iz nutritivno bogate ishrane, najpre one koja sadrži karotenoide.

Karotenoidi su antioksidansi koji se obično nalaze u voću i povrću kao što su žuta i crvena paprika, spanać, kajsije i dinje.

Oni se takođe mogu naći u nekim životinjskim proizvodima, uključujući jaja i lososa.

Kada konzumirate voće i povrće, karotenoidi iz tih namirnica izlučuju se putem vaših znojnih žlezda i vraćaju se na površinu kože, dajući joj prirodan brončani izgled u tonovima narandžaste ili crvene boje.

Tri odvojene studije, objavljene između 2011. i 2015. godine, pred učesnike su stavili na izbor dve fotografije - jednu gde je preplanula osoba, a druga gde je ten osobe rezultat konzumacije povrća bogatim karotenoidima.

Rezultati svih istraživanja sugerišu da se zdrav zlatni sjaj od voća i povrća smatra lepšim od preplanule kože od sunca.

Jedna od studija pokazala je da konzumiranje samo dve dodatne porcije voća i povrća dnevno može dovesti do primetne promene boje kože za nešto više od mesec dana.

Naučnici sa Univerziteta "Sent Endruz" pratili su ishranu 35 studenata tokom perioda od šest nedelja, mereći prirodne promene u njihovoj ishrani i boji kože.

Učesnici koji su poboljšali ishranu sa više voća i povrća pokazali su povećanje željene zlatne boje kože, dok je boja smanjena kod onih koji nisu konzumirali takvu ishranu.

Osim što čine da ljudi izgledaju privlačnije, karotenoidi imaju koristi za opšte zdravlje.

Deluju tako što upijaju štetna jedinjenja koja nastaju stresom svakodnevnog života i važni su za naš imuni i reproduktivni sistem.

Antioksidansi bi takođe mogli usporiti biološko starenje bolje od promena načina života, prema velikoj studiji iz 2017. godine.

U širem smislu, voće i povrće obezbeđuju dijetalna vlakna, koja pomažu u održavanju zdravih creva i sprečavaju zatvor i druge probleme sa varenjem.

Namirnice mogu pomoći u smanjenju rizika od ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su bolesti srca, moždani udar, dijabetes tipa 2, gojaznost i neki karcinomi.

17 namirnica bogatih karotenoidima koje mogu pomoći da postignete najbolji sjaj

Da biste postigli ravnotežu karotenoida, uključite raznovrsno voće i povrće u svoju ishranu, posebno ono u jarkim bojama (uključujući lisnato povrće). Evo 17 namirnica koje su bogate karotenoidima - a većina će vas koštati veoma malo:

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.