OVU HRANU NIKAD NE PODGREVAJTE, OPASNO JE! Nutricionista upozorava – rizikujete teške bolesti!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2023, 15:54

OVU HRANU NIKAD NE PODGREVAJTE, OPASNO JE! Nutricionista upozorava – rizikujete teške bolesti!

Hrana podgrevanjem osim što gubi niz hranljivih sastojaka, može predstavljati i opasnost po zdravlje

Verovatno ste već čuli da pojedine namirnice nikako ne bi trebalo da pogrevate, ne samo da će izgubiti ukus, teksturu, već mogu izazvati zdravstvene probleme.

Slažemo se da je priprema veće količine hrane bolja, pogotovo jer je možemo podgrevati tokom nedelje i sebi olakšati. Ipak, iz zdravstvenih razloga to nije dobra opcija, evo zašto.

Nutricionistkinja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ivana Šarčević objašnjava da što više podgrevamo hranu, to su veće šanse za razvoj bakterija i gubitak hranljivih sastojaka, ukusa i teksture. Ne samo da gube hranljiva svojstva, već dodatno zagrevanje hrane predstavlja opasnost po zdravlje. Evo koje su to namirnice.

Svima je omiljen, složićete se. Veoma je ukusan, sadrži veliku količinu vitamina C, a prema studijama on sadrži čak 27mh ovog vitamina. Podgrevanjem se može izgubiti ogroman deo hranljivog potencijala, a može doći i do velikog razvoja bakterija.

A post shared by Ivana Šarčević-nutricionista (@maximumhealthyfood)

Kada se spanać zagreva, nitrati koji se nalaze u spanaću prelaze u nitrite, koji dalje prelaze u nitrozamine koji mogu biti vrlo štetni , pa čak i kancerogeni po ljudski sistem. Zato se spanać nikada ne kuva mnogo i dovoljno je samo da ga prokuvate par minuta u ključaloj vodi.

Sastav proteina u pilećem mesu potpuno se menja kada se izvadi iz frižidera i zagreje. Ovo može prouzrokovati probleme u probavnom sistemu.Ukoliko je stajala u frižideru možete da je podgrejete kratko, na 70 stepeni u rerni.

Bilo da je reč o omletu, sosu ili supi od pečuraka, važi isto pravilo – ne podgrevajte. Pečurke su osetljiva namirnica i moraju se jesti dok su sveže pripremljene. Njihova konzumacija nakon podgrevanja može dovesti do probavnih smetnji - grčeva i proliva.

Neki skuvaju veću količinu pirinča pa je ostave u frižideru i podgrevaju prema potrebi. Ali, to nikako nije dobra ideja. Pirinač, sam po sebi, nije problematičan, već je problematično njegovo čuvanje pa se tako u neskuvanom pirinču mogu naći bakterije koje mogu da dovedu do trovanja. Kuvanjem se te bakterije uništavaju, ali nikada sa sigurnošću ne možemo da znamo da li su uništene baš sve. Iz tog razloga ne preporičuje se konzumiranje pirinča nakon što se ohladio jer su to idealni uslovi da se preživele bakterije razmnože i izazovu zdravstvene probleme u obliku proliva, povraćanja pa čak i trovanja.

U kojem god obliku ih pripremili – kajgana, pečena na oko, kuvana - jaja ne smeju da se podgrevaju. Uvek je bolje pojesti ih hladna ili ih baciti, nego rizikovati trovanje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.