OVO JEDU SVETOGORSKI MONASI: Ručak na Svetoj Gori Atonskoj odiše posebnom UZVIŠENOŠĆU, a na trpezi se nalazi i nešto što NE BISTE OČEKIVALI (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jul.2023, 15:05

OVO JEDU SVETOGORSKI MONASI: Ručak na Svetoj Gori Atonskoj odiše posebnom UZVIŠENOŠĆU, a na trpezi se nalazi i nešto što NE BISTE OČEKIVALI (VIDEO)

Oni žive mučeći telo i tihujući između mora i neba

Sveta Gora Atonska, jedinstvena zemlja monaha, treći "prst" poluostrva Halkidiki. Srce svetskog pravoslavlja, poslednja živa ikona zaboravljenog Vizantijskog Carstva.

Sama priroda i položaj ovog veličanstvenog mesta odiše posebnošću. Brdovit predeo, prekriven gustim šumama i ispresecan nebrojenim stepenastim jarugama, čas pitom, čas surov, okružen >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bistrim smaragdnim vodama Egejskog mora. Poluostrvom dominira brdo Atos, kameni goli vrh koji se uzdiže na 2033 metara nadmorske visine i najčešće je zaboden u oblake.

Za Svetu Goru kažu da je jedina država na planeti u kojoj se ljudi ne rađaju nego isključivo umiru. Izabrani koji su se odrekli svetovnog i posvetili se monaškom podvigu žive u surovim uslovima uzdižući duh ka Bogu mučeći telo i tihujući između mora i neba.

O načinu zivota svetogorskih monaka ne znamo puno, tek da uz veličanstvenu zajedničku molitvu vrše i mnogobrojna poslušanja. Kao crkvenjaci, baštovani, trpezarci, kuvari, gostoprimci, bibliotekari, ekonomi. Najmanje vremena ostaje za odmor jer iza toga sledi i sopstveno monaško pravilo koje svako pojedinačno vrši  u keliji. Noću su molitve intenzivne.

Kako nemamo mogućnost da nekog od velikodostojnika vidimo u javnosti, oduševio nas je video-snimak koji je objavljen na "Fejsbuk" stranici "Portal Čudo".

Naime, na video-snimku se vidi na više desetina monaha kako u miru ručaju ispod vinove loze, a umirujući glasovi koji pevaju duhovnu pesmu se sve vreme čuju.

Na trpezi se mogu videti čorba, hleb, voće, ali i voda i vino. Trpeza je skronma i dostojanstvena, a ovakva bi trebala biti kod svakog vernika.

Inače, hrišćanima je dozvoljeno da konzumiraju alkohol, ali ne i da u njemu preteruju.

"Kažem vam pak da neću odsad piti od ovog roda vinogradskog do onog dana kad ću piti s vama novog u carstvu Oca svog", navodi se u Bibliji u Mateju 26:29.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.