OVI ČAJEVI ĆE VAM SAČUVATI IMUNITET: Jedan od njih čak može da vam zameni i kafu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Mar.2023, 08:09

OVI ČAJEVI ĆE VAM SAČUVATI IMUNITET: Jedan od njih čak može da vam zameni i kafu!

Biljke koje zdravlje znače

Održavanje jakog i zdravog imuniteta  može da bude veliki izazov.

Od upaljenog grla, preko kašalja do bolova u telu, postoji niz neprijatnih prehlada, koje mogu da vas sprečavaju u svakodnevnom funkcionisanju.

Srećom, postoje mnoge umirujuće vrste biljnih čajeva koje možete da koristite za pružanje potpore koja vam je potrebna. Biljni čajevi smatraju se borcima u borbi protiv lošeg zdravlja, a kroz istoriju su oduvek >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bili deo azijske kulture i medicine.

Vrlo brzo je i ostatak sveta otkrio impresivan raspon zdravstvenih prednosti ovog napitka, a ovo je spisak najefikasnijih čajeva:

Čaj od kurkume

Kurkuma je jarko narandžasti koren sa blago gorkastim ukusom i često se koristi u indijskoj kuhinji. Aktivni spoj pod nazivom kurkumin odgovoran je za njegova protuupalna, antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva. Kurkuma je puna antioksidansa koji mogu da zaštite telo od slobodnih radikala i da ojačaju imuno sistem. Delotvorna je protiv gripa i prehlade, a dodavanje soka od limuna i meda čaju od kurkume ne samo da poboljšava ukus, već dodaje i bitne fitonutrijente i vitamin C.

Čaj od đumbira

Poput kurkume, đumbir, takođe, ima antimikrobna svojstva koja mogu da pomognu u jačanju imuno sistema. Đumbir daje blago slatkast, pomalo ljut ukus mešavinama čajeva, a popularan je sastojak i kofeinskih i biljnih čajeva.

Čaj od limunske trave

Limunska trava je čest sastojak raznih čajnih mešavina koje imaju prijatan ukus citrusa. Sadrži antibakterijska svojstva koja mogu da pomognu u zaštiti tela od bolesti, a takođe je bogata antioksidansima i može da pomogne u smanjenju upale.

Crni čaj

Crni čaj sadrži katehine sa antivirusnim svojstvima koji mogu da pomognu da se ne razbolite. Poput drugih vrsta čaja napravljenih od biljke kamelije Sinensis, crni čaj je bogat antioksidansima i ima niz drugih zdravstvenih prednosti, poput smirivanja upala i jačanja zdravlja srca. Osim toga, crni čaj se često koristi kao zdrava zamena za kafu. Pored značajne doze kofeina, crni čaj u sebi ima još četiri stimulansa koji će vas aktivirati i rasaniti. A, za razliku od kafe koja zna da probudi anksioznost, crni čaj vas oslobađa stresa

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.