OVE NAMIRNICE UNIŠTAVAJU VAŠU CREVNU FLORU: Stručnjaci upozoravaju da su creva prvi štit odbrane organizma

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jun.2023, 23:04

OVE NAMIRNICE UNIŠTAVAJU VAŠU CREVNU FLORU: Stručnjaci upozoravaju da su creva prvi štit odbrane organizma

Nutricionisti i dijetetetičari upozoravaju da postoji određena hrana koja uzrokuje ozbiljne gastronomske probleme.

Dok gurate ruku u kesu sa grickalicama, da li pomislite koliko je to dobro za vaša creva? Verovatno ne, ali sigurno se toga setite kada krene ono neprijatno klobučanje po stomaku. Dok neka fermentirana hrana, poput jogurta, podstiče prijateljsko okruženje za dobre crevne bakterije, važno je znati da ovi svakodnevni zalogaji ugrožavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zdravlje vaših creva.

A zašto je bitno da su nam creva zdrava? 

Kada dođemo u kontakt sa različitim mikroorganizmima, postoje barijere koje štite telo od prolaska patogenih organizama dalje u organizam. Mikrobiom je jedna od ključnih zaštita u očuvanju zdravlja imuniteta.

Mikrobiom predstavlja skup od milijardu bakterija u našim crevima koje utiču na varenje i apsorpciju hranljivih materija, lekova, sprečavaju ulaz patogenih mikroorganizama i čine barijere creva, pomažu aktivaciju i pravilno funkcionisanje imuniteta.

Disbalans crevne flore izaziva loše varenje, lošu apsorpciju, neadekvatnu reakciju imunog sistema, a samim tim i nemogućnost dobrog odgovora organizma i rasterećenja bolesnih organa i hroničnih problema.

Crevnu floru uništavaju antibiotici, stres i starost, ali i ishrana bogata šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima, toksini – gluten i rafinisana ulja.

Slatkiši

Preteran unos ugljenih hidrata nije dobar za celokupno zdravlje, a direktno utiče na disbalans crevne flore.  

- Dijeta s visokim nivoom šećera može poremetiti ravnotežu dobrih i loših crevnih bakterija i može doprineti pogoršanju gastrointestinalnih simptoma poput nadutosti, gasova, bola i retke stolice, poručuje dijetetičarka Karolina Tomason.

Kada se hranimo namirnicama koje su bogate šećerom, rafinisanim ugljenim hidratima (hleb, testenine, biskviti, kolači) podstičemo razmnožavanje gljivica, a posebno Kandide, koje pogoduju naseljavanju parazita u crevima.

Međutim, postoji i jedan slatkiš koji ne samo da nije štetan, već blagotvorno deluje na creva - to je crna čokolada. Kako je bogata vlaknima i hranjivim materijama, a ima malo dodanih šećera, dobro deluje na probavu.

Pržena hrana

Hrana poput slanog pomfrita ili čipsa bogata je zasićenim mastima i soli. Pravi krompir ima korisne hranjive materije za creva, uključujući vlakna i otporni skrob – ali baš kao i pomfrit, čips se prži, što značajno smanjuje njihove prednosti za zdravlje.

- Oni smanjuju zdrave crevne bakterije i čak mogu dovesti do veće upale creva. Hrana s visokim udelom masti takođe utiče i na usporavanje probave, što narušava zdravlje creva, kaže Stef Magil, iz Soccer Mom Nutrition.

Za bolji hrskavi izbor razmislite o čipsu od povrća ili lagano slanim orašastim plodovima. 

Slatkiši bez šećera

Ako ste pomislili da bi poslastice sa veštačkim zaslađivačima mogle biti dobra zamena za obične slatkiše, varate se.

- Veštački zaslađivači mogu poremetiti komunikaciju između bakterija u mikrobiomu i povećati upalu unutar creva. Nedavna istraživanja sugerišu da bi veštački zaslađivači mogli uzrokovati promene u mikrobiomu, koje mogu uticati na insulinsku rezistenciju - kaže Džuli Balsamo iz Nutrition by Julie.

Ako želite dobru dozu šećera, Džuli podseća da je sveže voće najbolji izbor za slatki obrok koji ne šteti crevima.

Rafinirani pšenični krekeri

Krekeri napravljeni od rafinirane pšenice, kao što su krekeri s veštačkim ukusom sira ili graham krekeri, definitivno spadaju u kategoriju "jako prerađenih", što ih čini jednima od najgorih grickalica za zdravlje creva. Ova hrana ne pruža dobre uslove za rast zdravih bakterija. Šećer omogućava lošim bakterijama da još više bujaju, dok nedostatak vlakana u našim crevima inhibira rast zdravih bakterijskih kolonija.

- Hrana koja je intenzivno prerađena može oštetiti crevni mikrobiom, jer je puna nezdravih aditiva poput šećera i konzervansa i ima malo vlakana, tvrdi Mušumi Mukri.

Mesne prerađevine

Kada je reč o najgorem međuobroku za zdravlje creva, na vrhu liste su mesne prerađevine. Otkriveno je da takvo meso ima proupalni učinak na creva i može promeniti crevni mikrobiom.

- Jedna od namirnica na koju treba pripaziti kada se radi o održavanju zdravog probavnog trakta je delikatesna ili ćureća šunka. Istraživanja su pokazala da ovo prerađeno meso može povećati rizik od raka creva i želuca, govori Kristin Drajer.

Ipak, ako volite slani sendvič s ćuretinom ili šunkom, ne morate ga se u potpunosti odreći. Dovoljno je pokušati uživati ​​u njima ređe i u manjim porcijama.

Kupovni keksi

Postoji mnogo načina za pripremu zdravijih keksića kod kuće, poput onih od integralnog pšeničnog brašna, pomešanog sa gnječenom bananom ili avokadom ili sa zobom bogatim vlaknima. Ali većina kolačića iz trgovine ne koristi nijednu od ovih zdravijih tehnika pečenja. Umesto toga, oslanjaju se na rafinirane žitarice, šećere i konzervanse kako bi stvorili gotov slatki proizvod.

- Sve je veći broj istraživanja koja pokazuju da prehrana bogata ultraprerađenom hranom ima negativne učinke na zdravlje creva - kaže dijetetičarka Šamala Višnumohan.

Sokovi

Oni mogu biti posebno loši za zdravlje creva, zbog velike količine dodanih šećera.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.