OVAKO SE OSLOBODITE BOLNOG SEĆANJA: Ove metode BRIŠU loše uspomene iz glave i ne dozvoljavaju da vas PROŠLOST progoni

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Feb.2023, 18:16

OVAKO SE OSLOBODITE BOLNOG SEĆANJA: Ove metode BRIŠU loše uspomene iz glave i ne dozvoljavaju da vas PROŠLOST progoni

8 načina da otpustite bolne uspomene iz svog uma - evo kako da se oslobodite bolnog sećanja i nastavite da živite bez osvrtanja na prošlost!

Uspomene i sećanja mogu biti divna stvar kada želite da sagledate svoj život i podsetite se divnih i srećnih trenutaka koje ste proživeli. Sa druge strane, postoje i ona teška i bolna sećanja koja izazviaju neptijatne senzacije, tugu, ljutnju, bes. Ako imate problema da odbacite bolne uspomene ili ih ostavite u prošlosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << to može ozbiljno uticati na svakodnevni život. Povratak bolnih uspomena kao da nas ponovo tera da prođemo kroz ioodređenu tugu, bol, nezadovoljstvo, neuspeh. Bez obzira da li ova sećanja utiču na vaše raspoloženje, samopoštovanje ili sposobnost svakodnevnog funkcionisanja, ne dozvolite da vas uspomene i prošlost kontrolišu. Naučite da se oslobodite bolnih sećanja i ne prolazite iznova kroz isto stanje.

1. Nežno se suočite sa sećanjima - Iako može izgledati kontraintuitivno, nežno i saosećajno vraćanje bolnih uspomena može biti prvi korak da ih pustite. Uverite se da ste smireni i pozitivni pre nego što ovo pokušate. Istraživanja pokazuju da vraćanje sećanja i razmišljanje o tome kako ste se osećali u ovom trenutku mogu da donesu bol koji ste iskusili u perspektivu.

Razmislite kritički o tome kako ste se osećali u ovom trenutku. Da li je bilo pozitivnih stvari koje su proizašle iz te situacije ili pozitivnih emocija kojih se možete setiti tog dana? Da li je napolju bilo sunčano? Da li ste nosili jednu od svojih omiljenih košulja? Razmatranje ovih detalja u početku može biti izazovno, ali njihovo razmatranje može odvratiti fokus od bola.

Naravno, postoje nivoi za ovo. Ako je sećanje koje želite da se oslobodite traumatično, možda će vam trebati pomoć terapeuta ili psihologa da biste ga rešili. Ali ako je to bilo manje traumatično sećanje, možda biste to želeli da uradite sami. Suočavanje s njima može pomoći u prevazilaženju ovog straha i uveriti vas da ste bezbedni tamo gde vam događaji u tom sećanju više ne mogu da naškode.

2. Uvedite pozitivne navike u svoj životni stil - Što dalje ulazite u ciklus ponovnog proživljavanja bolnih uspomena, one ponovo negativno deluju na vaš um i telo. Zato uvedite jednostavne pozitivne navike u svoju svakodnevici, kao što su lagana fizička aktivnost, zdrava ishrana, pijenje dovoljno vode, dovoljno sna i uključivanje u društveni život. Bolna sećanja nas mogu učiniti povučenima i udaljenima od sebe i drugih. Dobar način da ih prevaziđete je stvaranje navika koje će poboljšati vaše opšte dobro. Kada se osećate fizički i psihički jaki, biće teže da se ta sećanja vrate na površinu.

3. Negujte zdrave i isceljujuće odnose - Jedan od najboljih načina da se prevaziđu bolne emocije je da se uverite da su nova sećanja koja stvarate pozitivna. Okružite se ljudima koji vas cene i čine da se osećate sigurno i prijatno. Stvaranje toplog i negujućeg okruženja za sebe pomaže da bolna i traumatična sećanja nestanu u pozadini.

4. Iskoristite pozitivne afirmacije prilikom sećanja - Pozitivne afirmacije nisu samo sjajne za borbu protiv negativnog razmišljanja, već ove tehnike takođe imaju moć da pomognu u smanjenju tereta bolnih sećanja. To su fraze na koje nas podsećaju na pozitivne i dobre stvari u našem životu. Na primer, recimo da se vaše bolno sećanje odnosi na razočaranje neke osobe - ako se vrati i ponovo vas progoni, izgoborite - Sada sam okružena ljudima koji me vole i poštuju. Skretanjem misli na pozitivnu afirmaciju umesto na bolno sećanje učiniće da se osećate bolje i ostavite negativno iza sebe.

5. Pronađite alate i hobije koji će vam pomoći da izrazite sebe - Ponekad je teško pronaći prave reči za izražavanje bolnog sećanja. Ovo može dovesti do toga da se emocije i misli povezane sa tom memorijom izgrade u našim umovima. Pronalaženje neke metode za samoizražavanje i izbacivanje tih emocija u spoljni svet je od suštinskog značaja. Odličan način da to uradite je da pronađete alate, hobi ili aktivnost koja vam omogućava da se izrazite. Jedan primer bi bio da se bavite nekim oblikom umetnosti kao što je slikanje, crtanje ili fotografija. Mnoge studije pokazuju kako umetnost može biti od pomoći u indirektnom procesuiranju bolnih uspomena i osećanja koja ste iskusili u ovom trenutku i retrospektivno.

6. Uklonite nezdrave mehanizme potiskivanja sećanja - Ako vaša bolna sećanja utiču na vas svakodnevno, postoji šansa da ste razvili neke nezdrave mehanizme suočavanja u pokušaju da odgurnete sećanja u stranu, zaboravite ih ili otupite svoje emocije. To može uključivati korišćenje supstanci, prekomerno jedenje nezdrave hrane, spavanje previše ili nedovoljno, izolaciju od prijatelja i porodice, rad previše sati ili korišćenje romantičnih veza da zaboravite bol. Ovo nisu rešenja već beg koji donosi više štete nego koristi.

7. Praktikujte mindfulness - Vežbajte svest da sete prisutni sada i ovde, i da je jedino važno ono što se događa u sadašnjem trenutku. Kroz razne mindfulness vežbe i tehnike naučite da se povežete sa sobom, ostavite prošlost iza, smanjite neizvesnost budućnosti i shvatite da je svaki trenutak, svaki udah i izdah dragocen, i da vam svaki dan donosi neizmerne lepote.

8. Istražite ta bolna sećanja uz pomoć stručnjaka - Ukoliko se suuočavate sa traumom ili bolnim sećanjem, i to čini da se osećate loše i nepovoljno utiče na kvalitet života, neophodno je da kroz ovu fazu prođete sa stručnim licem u vidu psihologa ili psihoteraputa.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.