OPREZ! Jastuk nije dovoljno samo oprati, STUČNJACI UPOZORAVAJU, ima rok trajanja i u ovom slučaju ga obavezno BACITE

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jun.2023, 10:57

OPREZ! Jastuk nije dovoljno samo oprati, STUČNJACI UPOZORAVAJU, ima rok trajanja i u ovom slučaju ga obavezno BACITE

Nije preporučljivo da se koristi u dužem vremenskom intervalu od ovog!

Kao i sve što koristimo svaki dan, jastuci se s vremenom istroše. Čak i najbolje potrebno je zameniti, iako većina ljudi nije svesna kada je vreme za novi. No ako se setite svih mrtvih ćelija kože, dlaka, grinja, znoja, sline, ostataka šminke ili krema te alergena koji se svakodnevno nakupljaju u njemu, zasluženo će se naći na vrhu liste stvari za kupovinu.

- Stvarno dobar >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jastuk trajaće vam najviše dve ili tri godine - kaže Rebeka Robins, instruktorika medicine na Odseku za medicinu spavanja Harvardske medicinske škole i autorka knjige "Spavanje za uspeh!" "Dakle, nažalost, to je nešto što morate relativno redovito osvežavati, ali ne morate u to ulagati bogatstvo".

Predugo korišćeni jastuci mogu pogoršati stanja poput alergija i astme, a redovna zamena doprinosi dobrom snu i higijeni.

Ako niste sigurni koliko dugo imate svoj sadašnji jastuk, još jedan siguran način da znate kada je vreme da potražite novi, jeda stari i istošeni uzrokuje bol, bilo toekom noći ili ujutro kad se probudiš, kaže Robins.

Vaš jastuk itekako utiče na kvalitet odmora stoga tim lekara, akademskih istraživača i drugih stručnjaka za spavanje u američkog Istraživčkog centra za spavanje, preporučuje zamenu svakih godinu do dve.

I stručnjak za higijenu i spavanje, doktorka Hana Patel objašnjava: "Trebali biste menjati svoje jastuke svake godine ili dve, zavisno od materijala od kojeg su napravljeni, i ranije ako ste posebno osetljivi na alergije.”

Kako stari jastuci utiču na naše zdravlje?

Naš jastuk savršeno je mesto za razmnožavanje grinja koje proždiru naše mrtve ćelije kože i razvijaju se u toplim i vlažnim okruženjima. Mikroskopske grinje nisu opasne, ali kod nekih mogu izazvati ekcem, a kod drugih pogoršati simptome alergije.

Vredno je napomenuti da su za većinu ljudi gljivice u jastucima bezopasne. No, za osobe s astmom, drugim hroničnim respiratornim bolestima ili imunokompromitiranim sastavima, mogu itekako loše uticati.

"S vremenom naši jastuci skupljaju grinje, gljivice, plesan kao i masnoću s našeg lica i vlasišta što može dovesti do akni - objašnjava dr. Patel. Prljavština i prašina takođe mogu uzrokovati pojavu simptoma alergije od svraba u očima do curenja nosa i u nekim slučajevima otežano disanje."

Dobar jastuk takođe bi trebao držati vašu glavu i vrat u ravnini s karlicom dok spavate. Zapravo, to je jedan od razloga zašto je odabir najboljeg jastuka za bolove u vratu tako važan.

Dremanje na pogrešnom jastuku može uzrokovati ozbiljno naprezanje leđa i vrata. To je posebno bitno i za putovanja – uvek biste trebali imati pri ruci najbolji putni jastuk kako biste sprečili ozlede ili naprezanje na putu.

Ako obično spavate na boku, trebaće vam jedan od najboljih jastuka za osobe koje spavaju na boku, a to su obično deblji, čvršći jastuci koji vam pružaju dovoljnu potporu za vrat.

Spavači na stomaku trebaju paziti da im jastuci budu razumno ravni kako im se vrat ne bi preterano izvukao unatrag. Najbolji rashladni jastuci mogu biti odlična opcija za to. A ako spavate na leđima, trebaće vam jastuk koji je dovoljno čvrst da spreči da vam glava previše tone i dovoljno mekan da vam vrat ne bude previše savijen prema napred.

Znakovi da jastuk trebate što pre zameniti

Zamrljan je i prljavog izgleda, čak i nakon pranja.

Probudite se s ukočenim, bolnim vratom ili zategnutim, zgrčenim ramenima.

Svako jutro patite od pulsirajućih glavobolja.

Svake noći osećate začepljenost, kijanje ili svrab grla.

Jastuk vam se čini ravan ili kvrgav.

Kako biste lakše uklonili deo znoja, prljavštine i drugih ostataka kako biste mogli mirnije spavati, Lesli Ričet, savetuje pranje jastuka svaka tri meseca.

U većini slučajeva upute za čišćenje možete pronaći na etiketi vašeg jastuka. I dok se neke mogu baciti u perilicu, druge treba prati ručno ili se uopšte ne mogu prati.

Za početak, s jastucima koji se ne mogu prati, kao i s većinom opcija memorijske pene, trebali biste ih osvežiti usisavanjem.

Za jastuke koji se mogu prati ručno, preporučila je potapanje jastuka u kadu s mlakom vodom pomešanom s nekim blagim deterdžentom. Pažljivo stisnite jastuk kako bi voda cirkulirala i očistite ga. Nakon čišćenja isperite hladnom vodom dok ne postane bistra, stisnite kako biste uklonili višak vode i stavite na ravnu površinu da se osuši.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.