Nikola POJEO 300 JAJA ZA 10 DANA, pa uradio krvnu sliku: Dokazao da li su zaista loša za HOLESTEROL – rezultati su NEVEROVATNI

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Dec.2023, 14:33

Nikola POJEO 300 JAJA ZA 10 DANA, pa uradio krvnu sliku: Dokazao da li su zaista loša za HOLESTEROL – rezultati su NEVEROVATNI

Nutricionisti smatraju da je sasvim u redu, čak i preporučljivo svaki dan pojesti jedno celo jaje, uključujući i žumance

Jaja su zdrava i ukusna, ali tokom radne nedelje retko ko ima vremena da za doručak priprema omlete ili jaja na oko, jer je mnogo lakše samo uzeti bananu ili jabuku i pojesti je na putu do posla.

Međutim, ukoliko pojedete voće dolazi do problema. Osetićete glad pre vremena za ručak, bićete bez energije nećete se koncetrisati na posao. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Vaše jutarnje raspoloženje mogu popraviti jaja, kažu nutricionisti. Nutricionisti upozoravaju da količina dnevno konzumiranih jaja utiče uglavnom na one koji preteruju sa masnom hranom. Ako ste aktivni, možete uživati u zdravoj ishrani (mnogo voća, povrća, proteina), a par jaja dnevno mogu samo da koriste.

 Jaja su bogata proteinima, zdravim mastima te nizom važnih esencijalnih vitamina i minerala. Kalorijski su prikladna za sve koji vode računa o zdravoj ishrani, naročito dok pokušavaju skinuti kilograme, a pridonose i rastu mišića. Postoje ekstremni primeri ljudi koji dnevno jedu i desetak jaja.

Ako uzmemo za primer jutjubera Vila Tenisona koji je u jednom danu pojeo čak 28 jaja. Šta se uopšte može dogoditi ako pojedemo velike količine jaja, zapitao se i fitnes stručnjak Nikola Vejnović.

Kupio je 300 jaja s planom da ih pojede za 10 dana, a pre i posle ovog procesa proveri krvnu sliku kako bi mogao da uporedi rezultate.

„Proverio sam kompletnu krvnu sliku, zajedno sa holesterolom i polnim hormonima, kako bih isto uradio na kraju i mogao da proverim da li mi se zdravlje pogoršalo ili unapredilo. Pre svega, bitno je da znate da ja inače svakog dana jedem pet do osam jaja i odmah na početku mogu da vam kažem da je to zdravo“, rekao je Nikola.

Ipak, 30 jaja dnevno bilo je izazov. Vejnović je detaljno objasnio kako se osećao iz dana u dan, kako je jaja spremao i kako mu je bilo na treninzima.

Na kraju je pokazao rezultate krvne slike i bili su još gori nego što bi se očekivalo.

Leukociti su mu pali sa 7,1 na 6,1, eritrociti se snizili sa 5,56 na 4,46, a hemoglobin je pao sa 165 na 128. Ukupni holesterol se povisio sa 2,91 na 3,44. Nivo triglicerida povećao se sa 0,85 na 1,01, a LDL holesterola sa 0,22 na 0,80.

„Meni su sada rezultati lošiji nego na početku, to je činjenica. Ta ishrana je neoptimalna i u mnogim trenucima mi nije prijalo da pojedem sve odjednom. Ali za prosečnog čoveka koji jede normalno jaja, ne mogu da mu naštete i to je bitno“, zaključio je Nikola.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.