
Izvor: B92, 10.Nov.2017, 11:20 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Nema sumnje: Ona je najbolja kuvarica među srpskim glumicama
Već sa osam godina glumica Bojana Stefanović dobila je svoj prvi kuvar. Poklon sa posvetom i dalje zauzima posebno mesto, a to je bio i početak njene gastro-avanture. Godinama je napredovala, uz varjače i šerpice "upijala" je neprevaziđenog šefa Stevu Karapandžu, a danas je majka koja veštim pokretima stvara kulinarsku magiju.
Korak po korak, njena kulinarska interesovanja su rasla. Sa deset je već spremila prvi svečani ručak, od supe do deserta(uz malu maminu pomoć), >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a taj obrok ostao je posebno njenom tati u sećanju.
Nije se zadržala na bakinim i maminim receptima, usavršila je mešenje testa, pravljenje kiša, najfinijih kolača, kremova, mezetluka.... i sve to od pre tri godine sabrala je i okupila na jednom mestu i "pretočila" je u blog.
Fatmama stranica posvećena je njenim iskrenim kreacijama koje niže podjedanko uspešno kao i glumačke bravure.
"Volim da kuvam, pišem, slikam. Sve sama radim i to je za sada moj hobi kome sam predano posvećena. Mi smo svi porodično veliki gurmani i zaista uživam kad pripremam obroke za svoju porodicu. Kuvam svaki dan", kaže u dahu Bojana za portal "Super žena".
Iako joj kreativnosti u kuhinji ne manjka, ipak najviše voli jela kao što su sarma, grašak, pri pomenu pilava značajno uzdiše, a bez domaće supe skoro da ne može da zamisli nijedan dan.
Pasulj, pečenje ne izostavlja sa menija, a u sve voli da kombinuje jake začine koji ostavljaju upečatljiv trag na nepcima.
"Ne delim hranu na slatku i slanu, ma ja sve volim. Prosto i decu sam na to navikla. Stalno se jure po kući sa nekim kolačima", priča i mašta da za ovaj svoj drugi zanat koji ima u rukama odvoji malo više vremena.
Čezne da upiše još neki kurs da se usavrši, a do tada i sama drži radionice, redovno objavljuje postoje, slika, mesi, kuva i uživa u svom hedonističkom carstu.
Bojana Stefanović sa čitateljkama Super žene deli recept za Rođendansku tortu
Potrebno je:
Kore: 4 jaja, 150 gr šećera, 100 gr brašna, 50 gr gustina, prašak za pecivo, ekstrakt vanile, 1/4 kašičice kardamoma
Fil: 4 žumanca, 1/2 l punomasnog mleka, 70 gr šećera, 30 gr brašna, 30 gr gustina, ektrakt vanile, 60 gr bele čokolade, kašika arome pistaća, 100 gr putera, voće po izboru
Priprema: Umutite penasto belanca, dodajte postepeno šećer, jedno po jedno žumance, vanilu, i na kraju prosejano brašno koje ste pomešali sa gustinom, praškom za pecivo i kardamomom. Umešajte spatulom. Ulijte u okrugli pleh. Pecite na 180 stepeni, oko 30 minuta. Mleko ugrejte na srednjoj vatri, sa vanilom, a u činiji žicom umutite žumanca sa šećerom, pa dodajte brašno, pa gustin. Dok mleko još nije vrelo, uspite trećinu mleka u činiju sa žumancima, promešajte, pa vratite u šerpu i na ringlu. Sve vreme mešajte žicom. Kad počne da se zgušnjava, sklonite sa vatre, mešajte 60 sekundi, pa vratite na vatru još minut da baci ključ. Umešajte mrvljenu čokoladu, da se otopi, i aromu pistaća. Prohladite, prekriveno providnom folijom, pa umešajte mikserom puter na sobnoj temperaturi, da dobijete fin svileni krem. Presecite koru na tri dela, pa ređajte, koru, fil, voće, i tako tri puta. Ukrasite prema želji.
Bojana Stefanović: Ona je najbolja kuvarica među srpskim glumicama
Izvor: Story, 10.Nov.2017
Već sa osam godina glumica Bojana Stefanović dobila je svoj prvi kuvar. Poklon sa posvetom i dalje zauzima posebno mesto, a to je bio i početak njene gastro-avanture. Godinama je napredovala, uz varjače i šerpice “upijala” je neprevaziđenog šefa Stevu Karapandžu, a danas je majka koja veštim...