Ne odričite se omiljenog slatkiša: Domaći oreo keks bez šećera

Izvor: Lepota i zdravlje, 26.Nov.2020, 17:04

Ne odričite se omiljenog slatkiša: Domaći oreo keks bez šećera

Pre nego što sa vama podelimo fantastičan recept za domaći oreo keks bez šećera, pročitajte malo zanimljivosti o ovoj fantastičnoj poslastici… Da li ste znali da je oreo keks najstariji keks na svetu? Nastao je 1898. godine u Americi, a 1912. dobio je naziv “Oreo”. Keks je zapravo za sto godina nekoliko puta menjao naziv – Oreo biscuit,  Oreo sandwich, Oreo Chocolate Sandwich Cookie, samo su neka su od imena. Njegovo specifično ime još uvek je misterija. Najprihvaćenija teorija >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << je ta da ime slatkiša potiče od francuske reči Or – zlato. Prva serija kolača bila je napravljena od patišpanja sa belancem i fila od limuna, ali se i ukus menjan nekoliko puta. Fun facts: Istraživanja pokazuju da čak 50% ljudi keks podeli na dva dela pre nego što ga pojede, a žene to rade češće nego muškarci. (Pročitaj: Energetske štanglice – idealno rešenje kad vam padne šećer) Pa, zbog čega i sami ne biste probali da napravite varijantu ovog poznatog keksa i to onu bez šećera. Evo šta vam treba za domaći oreo keks: Sastojci: Za testo: 220g bademovog brašna 3 kašike lanenog brašna 125g maslaca 100g stevije Kašika ekstrata vanile 1 jaje 5 kašika kakao praha 2 kašike čija semenki 1/2 kašičice sode bikarbone Kašika jabukovog sirćeta Prstohvat soli Za fil: 85g maslaca 2 kašike kokosovog maslaca Kašika ekstrata vanile Kašika stevije 1-2 kašike prirodne boje (po želji) Priprema: Rernu zagrejte na 175 stepeni. U posudi pomešajte bademovo brašno, kakao prah, laneno brašno, čija semenke, sodu bikarbonu, so i malo jabukovog sirćeta. U drugoj posudi izmešajte zaslađivač, maslac i ekstrat vanile, mutite mikserom nekoliko minuta, dok ne dobijete kremastu smesu, a zatim dodajte jaje, pa mešajte još malo. U ovu smesu dodajte malo suvih sastojaka, a kada se formira testo, zavijte ga u papir i stavite u frižider da odstoji minimum 2h. Kada se testo stegne, presecite ga na pola. Jednu polovinu vratite u frižider, a drugu izvaljajte oklagijom, koju ste prethodno posuli kakao prahom, kako se testo ne bi lepilo. Izvaljano testo ponovo skupite u kuglicu, pa postupak vajanja ponovite nekoliko puta. (Pročitaj: Zdrav i zasitan – domaći sutlijaš sa čokoladom i bananama) Na izvaljanom testu, srednje debljine, čašom napravite kalupove za keks. Isti postupak ponovite i sa drugim delom testa. Male krugove od testa stavite na pleh, obložen pek papirom i pecite ih 8 do 10 minuta. Ostavite keksiće da se potpuno ohlade, a zatim napravite fil kojim ćete spojiti dve polovine oreo keksića. Kako biste napravili fil, u posudi izmešajte kokosov maslac, steviju, maslac i ekstrat vanile. Fil stavite u vrećicu za šlag pa nafilujte jedan keks, a drugim ga preklopite i dobili ste pravi oreo. Nakon toga, vreme je za uživanje! Prijatno! lepotaizdravlje.rsMizina/Getty via Guliver The post Ne odričite se omiljenog slatkiša: Domaći oreo keks bez šećera appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.