Ne nameštajte krevet čim ustanete, može biti opasno

Izvor: B92, 05.Feb.2024, 11:16

Ne nameštajte krevet čim ustanete, može biti opasno

Iako volimo da nam sve bude na svom mestu, pokazalo se da je pametnije krevet ostaviti "neuredan".

"Zatezanje" zgužvane posteljine i pokrivača na krevetu nakon buđenja, mnogima je "must have". I brojna su istraživanja pokazala da je ta navika dobra za mentalno zdravlje.

Međutim, kada je reč o fizičkom zdravlju, čini se da to ipak ne bi trebalo da radimo. Pokazalo se da je "pametan" potez ostaviti krevet "razbarušen", odnosno, ne navlačiti pokrivač preko njega >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nakon buđenja.

Razlog su grinje. Te prostim okom nevidljive životinjice uzrok su alergije i astme. Hrane se ćelijama naše mrtve kože, a toplo okruženje je pogodno za njihovo razmnožavanje. Baš onakvo kakvo je u krevetu, ispod pokrivača.

Kako biste ih se rešili, barem jednim delom, dobra je odluka ostaviti "neuredan" krevet kako bi grinje bile izložene hladnijoj temperaturi i svežem vazduhu i uginule. Upravo to opravdava i poteze naših majki i baka koje svakom prilikom posteljinu skidaju s kreveta i stavljaju na prozor ili balkon kako bi se "provetrila".

Ako, kao i mnogi, nemate vremena ujutru da tražite mesto gde biste prostrli ceo pokrivač, a da bude na hladnijem vazduhu, ostavite posteljinu "neurednu" kako biste se rešili barem dela grinja, savetuju stručnjaci i poručuju da, ako spavate goli, svakako menjajte posteljinu češće, barem dvaput nedeljno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ne nameštajte krevet čim ustanete, može biti opasno

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 05.Feb.2024

Iako volimo da nam sve bude na svom mestu, pokazalo se da je pametnije krevet ostaviti “neuredan”. “Zatezanje” zgužvane posteljine i pokrivača na krevetu nakon buđenja, mnogima je “must have”. I brojna su istraživanja pokazala da je ta navika dobra za mentalno zdravlje. Međutim, kada...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.