Ne mogu da podnesem, JOŠ SU MLADI: Kada je vreme za PRVI PUT, da li ova MAMA PRETERUJE što ne dozvoljava MALOLETNOM SINU da useli devojku

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jul.2023, 14:55

"Ne mogu da podnesem, JOŠ SU MLADI": Kada je vreme za PRVI PUT, da li ova MAMA PRETERUJE što ne dozvoljava MALOLETNOM SINU da useli devojku

Kaže da ne može da podnese da se takve stvari dešavaju pod njenim krovom

Prve ljubavi su nešto što se pamti čitav život. Kao tinejdžeri maštali smo svi da imamo tu slobodu da živimo sa svojim voljenima. Izmišljali smo svakojake laži samo da bi provodili što više vremena sa njima. I to su bili oni nevini dečji izgovori i male slatke izmišljotine.

Svi roditelji znaju da je to deo odrastanja, ali jedan mama kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da ima jako velike probleme sa 17-godišnjim sinom, jer je doveo devojku pod njen krov. Ona ne može mirno da spava, jer se plaši da će imati intimne odnose tako mladi.

Svoju ispovest u grupi koja se bavi sek*ualnom zreločću adoscelenata započinje ovako:

- Zaista sam u nezgodnoj situaciji sa svojim 17-godišnjim sinom. Ukratko, pitao me je da li njegova devojka, koja takođe ima 17 godina, može da prenoći kod nas svakog petka uveče, pošto oboje rade subotom u istoj prodavnici i to bi značilo da mogu da putuju zajedno (tj. mogu da ih taksiram!), žali se ona i nastavlja:

- Da budem iskren, mislim da je posao samo izgovor za njih da prenoće zajedno, i ne znam kako se osećam u vezi toga, kaže i nastavlja:

Razvedena sam i kada sam o tome razgovarala sa svojim bivšim, rekao je da je to moj dom i moja odluka, tako da on u suštini pere ruke od toga! Imam i 12-godišnju ćerku, pa nisam siguran da je to prikladno. Takođe ne mislim da mogu da podnesem da imaju odnose (za šta sam siguran da je plan) pod mojim krovom svakog petka uveče, jer mislim da nisu spremni za taj koram, kaže ova besna mama i dodaje:

- Znam da verovatno zvučim nerazumno i staromodno, jer pravim problem od ovoga, ali pretpostavljam da nisam bila baš spremana za ovu fazu u životu svog tinejdžera.

- Spomenuo sam ovo devojčicinoj mami i ona je bila sasvim u redu s tim, ali možda zato što to nije pod njihovim krovom, završava svoju ispovest.

Njena ispovest mnoge je nagnala da preispitaju svoje moralne stavove i da se zapitaju da li ona preteruje ili je u pravu. Povela se i diskusija da li im je vreme za prvi intimni odnos, mišljenja su bila veoma raličita.

Sek*ualna zrelost – kada je vreme za prvi put?

Sek*ualnost je sigurno najznačajnije osećanje kod mladih u periodu adolescencije. Buđenje hormona i sek*ualizacija tela doživljavaju svoj procvat u tinejdžerskom periodu, od 13. do 19. godine. Pubertetske transformacije ne samo da menjaju izgled tela, već i unutrašnji psihološki svet i predstave o sebi i drugima.

Pojedina istraživanja pokazala su da danas mladi, bilo kog pola, gube nevinost ranije nego što je to bio slučaj pre nekih desetak ili više godina. U proseku, prvi seksualni odnos momci imaju sa 18, a devojke sa 17 godina. 

Godine ne moraju da budu odrednica, već ono što se tokom njih naučilo i/ili propustilo da nauči. Neophodno je da budeš dvoljno zreo ili zrela i kada je u pitanju informisanost o samom seksu.

Važno je da poznaješ osnovne činjenice o trudnoći, polno prenosivim bolestima, o načinima zaštite, kao i gde i kome se možeš obratiti ukoliko dođe do neke neželjene posledice.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.