Naš izbor za ručak: Kremasti rižoto sa pečurkama

Izvor: Lepota i zdravlje, 30.Mar.2025, 10:36

Naš izbor za ručak: Kremasti rižoto sa pečurkama

Ovaj rižoto sa pečurkama nije samo ukusan – on je i hranljiv. A pravi se vrlo jednostavno! Pečurke su bogate vlaknima, antioksidansima i proteinima, dok pirinač pruža energiju. Uz dodatak Parmezana i svežih začina, ovo jelo je pun pogodak za one dane kada želite nešto toplo, zasitno, ali ne preteško. Poslužite uz čašu belog vina, sezonsku salatu i uživajte u svakom zalogaju. Bilo da ga spremate za sebe ili delite sa nekim dragim, rižoto sa pečurkama je uvek pravi izbor.   Kremasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << rižoto sa pečurkama – recept korak po korak Sastojci: 200g šampinjona ili mešanih pečuraka po izboru So, biber, svež peršun 50g maslaca (po mogućstvu neslanog) 1 glavica crnog luka 2 čena belog luka 1 šolja (oko 200g) pirinča 500ml pileće supe (ili povrtne, za vegeterijansku varijantu) Dodatna voda ili supa po potrebi Parmezan sir (obilno) Priprema pečuraka Na početku, očistite i sitno iseckajte oko 200 grama svežih pečuraka. Na tiganju ih kratko propržite na srednje jakoj vatri – bez dodavanja previše masnoće – dok ne omekšaju i ne počnu da puštaju sopstvenu tečnost. Začinite ih solju, biberom i seckanim svežim peršunom. Kada su gotove, sklonite ih sa strane. Osnova za rižoto U istom tiganju otopite 50 grama maslaca, pa dodajte sitno seckani crni luk i dva čena belog luka. Pržite dok luk ne postane staklast i nežan, vodeći računa da ne potamni – cilj je da oslobodi svoju slatkoću i aromu. Dodavanje pirinča Dodajte jednu šolju arborio pirinča. Ovo je posebna vrsta pirinča bogata skrobom, ključna za kremastu teksturu rižota. Kratko propržite pirinač sa lukom dok ne postane blago providan i upije masnoću i arome. Sada počinje proces koji zahteva pažnju, ali je istovremeno i terapeutski: postepeno dodavanje tečnosti i stalno mešanje. Sipajte 500ml pileće supe i nežno promešajte. Kada pirinač upije većinu tečnosti i počne da se zgušnjava, dodajte još supe ili malo vode. Važno je da ne dodajete celu količinu odjednom – ovaj proces treba da bude postepen, jer se tako razvija karakteristična tekstura rižota. Kada pirinač postane gotovo mekan, vratite pečurke u tiganj. Njihov ukus će dodatno obogatiti jelo i dati mu dubinu. Finalni dodaci Na kraju dodajte još malo maslaca kako biste jelu dali dodatnu kremoznost, i narendajte obilnu količinu Parmezana. Promešajte sve lagano dok se sir ne otopi i stopi sa ostalim sastojcima. Po potrebi dodatno začinite solju i biberom.   @foodbyrosaisabel MUSHROOM RISOTTO – one of my favorite risottos RECIPE 1. chop 200g of mushrooms and fry in a pan 2. season with pepper, salt and fresh parsley 3. set the mushrooms aside 4. add 50g of butter, 1 onion and 2 chopped garlic cloves to the pan 5. add 1 cup arborio rice to the pan and saute for a while 6. add 500ml of chicken broth at first and mix 7. when the rice starts to thicken, add more chicken stock & water and mix. (it is important to stir the rice all the time!) 8. finally add the mushrooms 9. add butter and a lot of Parmesan cheese #risotto #dinnerideas #dinner #mealideas #simplelunch #fyp #foryou #lunchideas #lunch #whattoeat #cookwithme #healthycooking #healthyrecipes #fypage #dinnerinspo #viral #food #viralvideo ♬ original sound – summer songs&lt333 Saveti za savršen rižoto Mešajte često – mešanje je ključno za oslobađanje skroba iz pirinča, koji daje jelu kremastu strukturu. Ne ispirajte pirinač – za razliku od drugih jela, kod rižota želimo da sačuvamo skrob. Koristite topli bujon – dodavanje hladne tečnosti može usporiti kuvanje i narušiti teksturu. Dodajte sir i maslac na kraju – tako zadržavaju svoju punoću ukusa i daju završni sjaj jelu. Olga Mazyarkina via Getty ImagesThe post Naš izbor za ručak: Kremasti rižoto sa pečurkama appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.