Naprave KOLAPS U OGRANIZMU: Spadaju u zdrave namirnice, ali stvaraju tegobe ukoliko ih konzumirate UJUTRU

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Sep.2023, 09:11

Naprave KOLAPS U OGRANIZMU: Spadaju u zdrave namirnice, ali stvaraju tegobe ukoliko ih konzumirate UJUTRU

Nikako se ne preporučuje!

Iako su ljudi sve svesniji onoga što jedu, nije uvek lako da se ispravno utvrde sva pravila zdrave ishrane. Na primer, jedenje jabuke u pogrešno vreme zapravo može da uzrokuje probleme sa crevima, umesto da poboljša probavu. Srećom, ta pravila nisu teška za praćenje, a ovo su neki saveti o tome kako da odaberete pravo vreme za jedenje omiljenih namirnica kako bi izvukli maksimalnu korist.

Banane

Iako se banane mogu da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se čine kao dobra opcija za početak vašeg jutra, ako ih konzumirate na prazan želudac, mogu da smanje količinu energije. U početku ćete verovatno da osetite porast energije zahvaljujući visokoj količini šećera, ali nakon nekoliko sati verovatno ćete ponovno da osećate umor i glad. Konzumiranje banana, takođe može da predstavlja pretnju ljudima koji pate od sindroma iritabilnog creva jer uzrokuju proliv.

Kafa

Mnogim ljudima šolja kafe nakon buđenja čini se najprirodnijim, ali zapravo je beskorisno. Istraživanja su pokazala da ispijanje kafe pre obroka poboljšava našu toleranciju na kofein. U prvom satu nakon buđenja, vaše telo proizvodi kortizol i najvažnije je da ne ometate ovaj proces i vaše prirodne biološke ritmove. Zato pričekajte malo i onda uživajte u svojoj šoljici kafe. Ali imajte na umu da je bolje da se pridržavate preporučenog dnevnog unosa kofeina i ne pijte kafu uveče kako bi sprečili nesanicu.

Pirinač

Koliko god da volite da nakon dugog radnog dana pojedete suši ili indijsku hranu, to možda nije najbolja opcija. Pirinač sadrži puno složenih ugljenih hidrata kojima je potrebno puno vremena za probavu. To je dobra stvar jer nas dugo drži punima energije. Ali pirinač čini visokokaloričnim, što može potencijalno da izazove debljanje ako jedete noću. Ručak je najbolje vreme za uključivanje pirinča u svoju ishranu.

Šećer

Bolje je držati se podalje od prerađenog šećera ako pokušavate da se pridržavate zdrave ishrane, ali ponekad je nemoguće odoleti iskušenju. Ključna greška koju pravimo je jedenje slatkiša za međuobrok. Na taj način povećava se količina šećera u krvi, uzrokujući naglo povećanje, a zatim i nagli pad što vas ostavlja umornim i nervoznim.

Mleko

Mnogima je navika već od detinjstva da započnu dan sa čašom mleka, ali ova navika ne deluje dobro na odrasle. Mleko je teško za probavu, pa pijenje ujutro i kombinovanje s drugim namirnicama može da uzrokuje žgaravicu i bolove u želucu. Veče je najbolje vreme za čašu toplog mleka jer pomaže u smirivanju tela i pospešuje san.

Meso

Meso je sjajan izvor belančevina i vitamina B, ali može da predstavlja prekomerno opterećenje probavnom sistemu. Zato je najbolje da se izbegava odrezak pre spavanja. Odabir nemasnog mesa i jedenje najmanje 3 sata pre spavanja zapravo je dobra opcija jer pruža sitost i ne sadrži prekomernu količinu kalorije koje bi mogle da prouzrokuju debljanje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.