Namirnice koje vam “kradu” energiju

Izvor: Lepota i zdravlje, 07.Sep.2014, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Namirnice koje vam “kradu” energiju

Da li ste se ikad zapitali zašto vam energija drastično padne u poslepodnevnim časovima? Možda je krivac za to vaš omiljeni doručak, međuobrok ili ručak. Nutricionisti objašnjavaju da neke namirnice kao da “kradu” energiju, a vi proverite nalazi li se jedna od vaših omiljenih namirnica na ovoj listi.

Banane

Namirnice bogate magnezijumom, kao što su banane ili semenke bundeve mogu da vas učine umornim. Ovaj mineral ustvari deluje na opuštanje mišića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << pa je sjajno pojesti ih pre odlaska u krevet, ali tokom dana mogu da imaju neželjeni efekat, objašnjavaju stručnjaci.

Beli hleb

Ako odaberete ugljene hidrate sa visokim glikemijskim indeksom (kao što su beli hleb ili beli pirinač) umesto onih sa celim žitaricama, znajte da oni ne sadrže ključne elemente koji uzrokuju osećaj snage i sitosti. Ugljeni hidrati sa visokim glikemijskim indeksom ne sadrže puno vlakana, tako da se brzo razgrađuju i ne pružaju vam potrebnu energiju.

Crveno meso

Visoki udeo masti u crvenom mesu, kao što su odresci ili hamburger, mogli bi da uzrokuju osećaj pospanosti. Potrebno je izuzetno mnogo energije da se svari crveno meso, tako da se sva energija koju imate troši na to, ističu nutricionisti i umesto crvenog mesa preporučuje lososa. Namirnice sa omega-3 masnim kiselinama trebalo bi da vas “podignu”, s obzirom da one dokazano pomažu funkcionisanju mozga i koncentraciji.”

Trešnje

Istraživanja su pokazala da trešnje i gusti sok od trešanja pomažu pri spavanju budući da sadrže puno melatonina. Trešnje u stvari regulišu san, tako da su u tom pogledu izvrsna pomoć, ali ne čine dobar međuobrok usred dana.

Slatkiši

Konzumiranje deserta s visokim udelom šećera nakon ručka može da vas baci u “komu od hrane” neverojatno brzo. Onoliko šećera koliko unesete u telo, toliko će se osloboditi insulina, koji će pak otpustiti previše aminokiseline triptofan u mozak, od koje će vam se spavati.

Kafa

Iako ovo deluje neverovatno, nutricionisti tvrde da pića bogata kofeinom, kao što su kafa ili čaj, mogu uzrokovati umor. Ovi napici vam daju brzi šut energije, koji može da vas drži nekih sat, sat i po, ali nakon toga ćete itekako osetiti umor. Preporučuje se da ograničite unos na 200 do 300 miligrama kofeina po danu, ali i to pijte u malim dozama tokom dužeg perioda, najduže do podneva. To će vam dati dovoljno snage do negde dva sata posle podne.”

Stručnjaci takođe napominju da će vam ujutro najviše energije dati doručak, a preporučuje da pojedete namirnice od celih žitarica, bogate vlaknima, zatim belančevine i voće. A možete dodati i neki mlečni proizvod, pa ćete stvarno biti “potkovani” za ostatak dana.

Izvor: magazin.net.hr

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.