
Izvor: Lepota i zdravlje, 13.Avg.2024, 14:01
Najukusnija tikvenjača: Letnja pita sa tikvicama, sita i brza
Tikvenjača je omiljena pita u mojoj porodici, brza i sita. Ovako se pravi letnja pita sa tikvicama Tikvice su omiljeno letnje povrće, jeftino i dostupno, neutralnog ukusa zbog kojih mogu da se koriste na mnoge načine. Iako smo navikli da tikvice koristimo kao zamenu za testo, ovoga puta pravimo klasičnu pitu sa gotovim korama i – tikvicama. 6 razloga zbog kojih tikvice treba spremati često: Ukoliko vam tikvice nisu često na meniju, evo razloga zašto bi to trebalo da promenite. Nizak sadržaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << kalorija: Tikvice su niskokalorične, što ih čini odličnim izborom za mršavljenje i održavanje zdrave telesne mase. Visok sadržaj vode: Tikvice se sastoje od oko 95% vode, što pomaže u hidrataciji organizma i može pomoći u regulaciji telesne temperature. Ništa bolje leti! Vitamini i minerali: Tikvice su bogate vitaminima C i A, kao i folnom kiselinom. Takođe sadrže minerale poput kalijuma, magnezijuma i mangana. Visok sadržaj vlakana: Sadrže dijetalna vlakna koja poboljšavaju probavu i pomažu u održavanju zdrave crevne flore. Antioksidanti: Tikvice sadrže antioksidanse poput beta-karotena i luteina koji pomažu u zaštiti tela od oksidativnog stresa. Nizak sadržaj natrijuma: Tikvice imaju nizak sadržaj natrijuma, što može pomoći u održavanju zdravog krvnog pritiska. Letnja pita sa tikvicama, provereni recept Sastojci: Gotove kore za pitu Dve veće tikvice (oko 500 gr) Pavlaka 500 gr sira 2 jajeta 50 ml ulja 50 ml kisele vode so Kako se pravi tikvenjača? Izrendati tikvice na krupnoj strani rendeta, posoliti i ostaviti desetak minuta da otpuste vodu. Dok tikvice stoje, pripremamo drugi nadev. Umutite jaja, a potom dodajte pavlaku, sir i kašikicu soli. Dobro promešajte. Dobro procedite tikvice i dodajte ih u smesu od sira i jaja. U posebnoj posudi pomešajte 50 ml ulja i isto toliko kisele vode. Počnite da filujete gotove kore, po sledećem sistemu: prvu koru premazujete smesom ulja i vode, zatim stavljate drugu koru, još jednom premazujete. Tek nakon što stavite treću koru, mažete i fil od sira i tikvica. Urolajte pažljivo i stavite u podmazan pleh. Ponavljajte postupak sve dok imate kora i fila. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Prijatno! Video recept za pitu sa tikvicama: Na interentu možete naći pregršt različitih recepata za pite sa tikvicama, ali naš favorit je ovaj: Esin Deniz/GettyImagesPlusThe post Najukusnija tikvenjača: Letnja pita sa tikvicama, sita i brza appeared first on Lepota i zdravlje.
Nastavak na Lepota i zdravlje...