Najbolji je za PROLEĆNI DETOKS! Puna su dvorišta ove biljke, a čaj čisti krv, pomaže kod kamena u žuči

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Maj.2023, 13:54

Najbolji je za PROLEĆNI DETOKS! Puna su dvorišta ove biljke, a čaj čisti krv, pomaže kod kamena u žuči

Upotrebbljavaju se koren, list i cvet!

Maslačak je rasprostranjen širom našeg područja i vredelo bi znati njegova lekovita svojstva. Ova biljka se danas upotrebljava u ishrani širom sveta ali i za lečenje. Cela biljka je jestiva tako da ima mnogo narodnih recepata na kojima se nalaze neki od delova maslačka.

Maslačak se koristi za lečenja infekcija, virusa i oteklina. Takođe, istraživanja su pokazala da ima blagi diuretički efekat, kao i da stimuliše >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << protok žuči. Maslačak pročišćava mokraćne puteve pa ima blagotvorno dejstvo na bešiku i bubrege, podstiče apetit i varenje hrane i smanjuje nivo holesterola u krvi.

Listovi maslačka u sebi sadrže vitamine A, C, D i vitamine B kompleksa. Zbog brojnih hranljivih materija koje u sebi sadrži lišće maslačka se obično preporučuje kao dodatak ishrani za trudnice i za žene u postmenopauzi, najčešće u obliku salate.

Sveže stabljike maslačka mogu rastvoriti čak i kamen u žuči, regulišu metabolizam, pročišćavaju krv, a narodna medicina preporučuje stabljike maslačka kao pomoćno sredstvo u lečenju šećerne bolesti.

Od svežih cvetova maslačka pravi se sirup ili med protiv kašlja.

Čaj od korena maslačka već vekovima se upotrebljava za negu lica i ispiranje očiju. U jesen, kada se bere, koren maslačka sadrži visoke doze inulina (40%) koji dobro deluje na probavu. U proleće, koren sadrži samo 2% inulina.

Čaj od korena maslačka

Sastojci: – 1 kašika suvog usitnjenog korena maslačka; – 2 dl vode. Priprema i korišćenje: 1. Biljku staviti u vodu i kada provri, kuvati nekoliko minuta na laganoj vatri. 2. Poklopiti i ostaviti 15 min da odstoji. 3. Procediti i zasladiti po želji. Čaj od suvog lista maslačka Sastojci: – 10 gr suvog lista maslačka; – 250 ml vode.

Priprema i korišćenje: 1. Biljku potopiti u vodu i ostaviti 12 sati da odstoji. 2. Kada provri, kuvati još 10 min i zasladiti kašikom meda. 3. Ujutru popiti manju šolju čaja, a u toku dana jednu veću. Čaj od korena i listova maslačka Sastojci: – 60 gr korena i listova maslačka; – 1 l vode. Priprema i korišćenje: 1. Biljku preliti vrelom vodom i ostaviti 10 min da odstoji. 2. Procediti i piti šolju čaja pre svakog obroka.

Čaj od maslačka koji olakšava mokrenje

Sastojci: – 30 gr maslačka; – 30 gr rastavića; – 30 gr sitnice; – 10 gr kukuruzne svile; – 1/2 l vode. Priprema i korišćenje: 1. Tri kašike mešavine potpariti ključalom vodom. 2. Poklopiti i procediti posle dva sata. 3. Na svaka dva sata uzimati po kašiku čaja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.