NIJE BABA ROGA: I vi možete DRŽATI bebu, a EVO kako je ISPRAVNO, u zavisnosti od starosti!

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2018, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIJE BABA ROGA: I vi možete DRŽATI bebu, a EVO kako je ISPRAVNO, u zavisnosti od starosti!

Ne uskraćujte sebi ovo!

Svi se obradujemo toj malo prinovi koja nam uđe u živote, tako mala, a velika promena. Ipak, mnogi biraju da se bebama dive iz daljine i ne usuđuju se da ih uzmu, pa čak i sami roditelji. Uz ove savete, biće vam veoma lako da nosite bebu i to na najispravniji način u zavisnosti od starosti.

Novorođenčetu pridržavajte glavu!

U prva tri meseca, potrebno je da se jednom rukom pridržavaju bebina glav i vrat, a drugom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << njena zadnjica. Telo treba da je u horizontalnom položaju, a ruke i noge slobodne, kako bi beba mogla da ih nesmetano pokreće.

 U tom položaju, beba se podiže i spušta i drži prilikom kupanja.

Bebu od prvog dana bi trebalo povremeno držati i potrbuške - na krilu dok sedimo, preko ramena ili u rukama dok je nosimo. Ovako se jačaju mišići vrata i leđa što je neophodno za pravilan položaj kičme u sledećim razvojnim fazama.

Beba do devet meseci nositi uspravno!

U ovom uzrastu, s obzirom da je beba veći deo dana budna i ne želi da bude sama, majke često praktikuju nošenje bebe na kuku.

Bebe starije od šest meseci bi trebalo nositi u uspravnom položaju, oslonjene leđima o naše grudi, sa slobodnim rukama i nogama ispred sebe.

Od devet do dvanaest meseci...

Kada dete stabilno sedi i samo se uspravlja, sve manje ima potrebe za nošenjem i često se čak i buni kada ga držimo u rukama. Kao i u svim drugim aktivnostima vezanim za bebu roditelji će najbolje proceniti šta njima i njihovoj bebi najviše odgovara pa i kada je nošenje u pitanju.

Bez obzira za koji položaj se odlučite najvažnije je da prilikom nošenja kičmeni stub bebe bude potpuno prav (ne sme da se krivi na stranu, leđa ne smeju da budu povijena niti izvijena u nazad). Nepravilan položaj kičme može da dovede do pojave ozbiljnih deformiteta u kasnijem uzrastu. 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.