NE UČITE DETE DA HODA: Doktor ŠOKIRAO mnoge roditelje ovim stavom, iznenadićete se kada vidite zašto je U PRAVU

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jul.2023, 20:01

"NE UČITE DETE DA HODA": Doktor ŠOKIRAO mnoge roditelje ovim stavom, iznenadićete se kada vidite zašto je U PRAVU

Lekar konačno razrešio pitanje koje je mučilo mame i tate

Kada dete treba da prohoda? Na ovo pitanje niko ne može da vam da odgovor. Zato ne slušajte druge mame u savetovalištima za bebe ili parkićima kada vam pričaju da je njihovo dete prohodalo sa nepunih sedam meseci.

Lekari kažu da se prohodavanje najčešće dešava između 14 i 16 meseca, sa tolerancijom i do četiri meseca. To znači da je sasvim uredu ako dete počne samostalno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da hoda sa deset meseci, a takođe ne bi trebalo da paničite ako je vaše dete prohoda tek u 21. mesecu.

Ustvari, doktor Vladimir Koprivica savetuje da ne učite dete da hoda.

Da, da, dobro ste pročitali. Doktor napominje da dete prvo mora da nauči da puzi i da je vrlo opasno tu fazu preskočiti, jer bi moglo da dođe do nepravilnog razvitka deteta:

- Dete mora da puzi. Da je to lak oblik života, mi bi onda puzali, ne bismo hodali. To je vrlo teško, ali pošto je teško, to je odlično za dete, jer jača muskulaturu preko tog teškog kretanja, kaže doktor i dodaje:

- Na ovaj način dete jača stomak, leđa, grudne mišiće i nožne mišiće. Ukoliko se malo bolje zagledate, videćete da svako dete ima svoj sopstveni stil puzanja.

On kaže da tek kad dete ojača i vestibularni aparat mu kaže da može da održava ravnotežu prohodati. Jako je važno da dete radi na kordinaciji i to ni manje ni više nego zbog inteligencije:

- Dete mora radi ravnoteže da hoda po nečemu neravnom, po blagim uzvišicama i slično. Dete treba da pravi razne okrete, te treba da ga okrećete po uzdužnoj, dijagonalnoj i horizontalnoj osi. Mora i da pliva, a pitate se zašto. Pa zato što je razvoj koordinacije utiče u velikoj meri na razvoj inteligencije, zaključio je on.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.