
Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Feb.2023, 19:17
NE BACAJTE KORU OD JABUKE: Puna je VITAMINA C i sadrži vlakna koja podstiču varenje, ali tu nije kraj
Izuzetno je zdravo pojesti je na ovaj način, postarajte se samo da bude dobro oprana!
Svi znamo da su jabuke dobre za zdravlje, ali većina ne zna da je ovo voće najzdravije ako se jede isključivo s korom. Kora jabuke sadrži najveći broj vitamina i vlakana, pa se zbog toga ljušćenje nikako ne savetuje.
Jabuka je dobar izvor biljnih vlakana, ali samo ako se jede s korom - plod prosečne veličine sadrži 4,4 grama vlakana, od čega se u kori nalazi 2,3 grama. Ako >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oljuštite jabuku, izgubićete i na vitaminu C. Ipak, pre nego što je pojedete zajedno sa korom, postarajte se da bude dobro oprana.
Najbolje bi bilo da jabuke potopite u posudu sa vodom u koju ste prethodno dodali šoljicu sirćeta i dve kašike soda bikarbone. Kada jabuke odstoje u ovoj vodi par minuta, operite ih pod mlazom tople vode i spremne su za konzumaciju.
Jabuka ublažava probleme s disanjem
Spoj koji utiče na disanje naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedjeljno imaju znatno bolje funkcija pluća.
Kvercetin utiče i na pamćenje
Jedna studija pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima.
Zaslužna za vitku figuru
Ursolična kiselina koja se nalazi u kori jabuke pomaže izgradnji mišića i sagorevanju kalorija. Jedna jabuka s korom dnevno smanjuje rizik od gojaznosti.
Nastavak na SrbijaDanas.com...