NAJVAŽNIJE NAVIKE ZA ZDRAVA LEĐA: Sedenje i spavanje koje čuva kičmu i ublažava bol

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Sep.2019, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJVAŽNIJE NAVIKE ZA ZDRAVA LEĐA: Sedenje i spavanje koje čuva kičmu i ublažava bol

Čuvajte zdravlje kičme!

Morate voditi računa o kičmi i njenom najboljem položaju tokom celog dana i čitave noći. Kad leđa počnu da bole, pre svake terapije, proverite da li imate zdrave navike!

Najvažnije je to, naravno, za stolicu na poslu - morate imati dobar oslonac za kičmu, a idealna stolica treba da ima i naslone za ruke.

Biće vam lakše i ako stolica ima podesiv naslon, kao i točkiće.

Podesite sve što možete tako da tokom rada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ne morate mnogo da izvijate leđa kad pravite najčešće pokrete.

Ne naginjite se napred, već se oslonite na sedište.

Ako je potrebno, zamotajte peškir ili malo ćebe u rolnu pa postavite iza leđa da bi kičma bila oslonjena. Setite se da, s vremena na vreme, promenite položaj i težišni oslonac.

U toku dužih vožnji, pravite pauze i istežite se. Ako osećate da vam smetaju vibracije tokom vožnje, nabavite jastuče od pene koje će ih delom apsorbovati i ublažiti neprijatnost.

Važno je da izaberete dušek dovoljno čvrst kao podloga za kičmu, kao i jastuk koji vam drži glavu u nivou kičme - ne treba da bude podignut u odnosu na nju. Najbolje je ako možete da spavate na strani, savijenih kolena koje treba da blago privučete prema grudima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.