Musaka od tikvica – ukusnija i zdravija od klasične musake

Izvor: Lepota i zdravlje, 31.Jul.2023, 14:02

Musaka od tikvica – ukusnija i zdravija od klasične musake

Ako vam je dosadilo da pravite musaku (a obožavate je) stalno na isti način, imamo idealan predlog za vas – musaka od tikvica. Lako se priprema, a ukus će vas oduševiti. Musaka je tradicionalno jelo i uglavnom se pravi od krompira i mlevenog mesa. Ali, ako želite manje kalorično, a pritom podjednako ili čak ukusnije jelo, predlažemo vam da umesto krompira koristite tikvice. Dobićete mnogo laganiju varijantu svog omiljenog jela, koja se mnogo lakše vari od klasične musake. A baš to nam >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << treba leti. Kako se priprema musaka od tikvica Sastojci: 2-3 veće tikvice (oko 700 g), isečene na kolutove 1 glavica crnog luka, isečenog na 450 ml paradajz sosa 600 g mlevenog mesa 2-4 čena belog luka, ispasirana 2 kašike maslinovog ulja so i biber, po ukusu 1½ kašičica sušenog origana  1 lovorov list 1/8 kašičice mlevenog karanfilića 1 šolja rikota sira ¼ šolje mlevenog parmezana sveže začinsko bilje po izboru, iseckano Priprema: Zagrejte rernu na 180 stepeni i podmažite posudu za pečenje (30x 20 cm) maslinovim uljem. Zagrejte ulje u velikom tiganju, na srednjoj temperaturi. Dodajte luk i dinstajte dok ne postane staklast i mekan, oko 3-4 minuta. Dodajte beli luk i kuvajte još jedan minut. Zadim dodajte meso i dinstajte sve dok ne promeni boju. Sve vreme mešajte. Dodajte paradaz sos, lovorov list, origano, karanfilić, so i biber. Kada proključa, smanjite vatru i kuvajte dok se sos ne ukuva, oko 15 minuta. Sklonite sa špreta i uklonite lovorov list. Na dno tepsije ređajte tikvice, pa preko sipajte meso i rikota sir. Zatim opet stavite sloj tikvica, pa meso, pa rikota sir. Postupak je isti kao i za klasičnu musaku od krompira. Na vrhu treba da budu tikvice koje treba posuti parmezanom. Pecite musaku 25-30 minuta,  azatim je pospite svežim začinskim biljem po želji. Napomena: Kada idečete tikvice, posolite ih i ostavite da odstoje bar pola sata, kako bi ispustile višak tečnosti. Zatim ih dobro ocedite i poređajte na papirni ubrus. Prijatno! U nastavku je video kako se priprema musaka od tikvica:   Pohovane paprike punjene sirom: Niko im ne može odoleti meteo021/gettyimages.co.ukThe post Musaka od tikvica – ukusnija i zdravija od klasične musake appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.