Mus od limuna morate probati – predobar je!

Izvor: Lepota i zdravlje, 26.Jun.2023, 14:01

Mus od limuna morate probati – predobar je!

Mekan, lagan i ukusan, ovaj mus od limuna vrhunski je letnji desert. Tako osvežavajuć, kremast i lagan – kad ga jednom probate, pravićete ga stalno. Kako se pravi mus od limuna Sastojci:  Za bazu:  3/4 mlevenog ili izmrvljenog keksa (6 punih listova) 2 kašike šećera 3 kašike neslanog putera, rastopljenog Za mus:  2 1/2 kašike svežeg limunovog soka 1 1/2 kašike vode 1 1/2 kašičice želatina u prahu bez ukusa 355 ml slatke pavlake 1 šolja (110 g) šećera u prahu žuta prehrambena >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << boja(opciono) 340 g krem sira, omekšanog 290 g krema od limuna šlag, kriške limuna, listići mente i borovnice za ukrašavanje Priprema: Prvo napravite bazu. Pomešajte keks i šećer, a zatim dodajte puter. Ravnomerno rasporedite bazu u 8-10 čaša za mus i pritisnite kašičicom. Sipajte limunov sok i vodu u malu posudu. Po vrhu ravnomerno pospite želatin, ostavite da odstoji 5 minuta. U međuvremenu umutite slatku pavlaku. Dodajte 1/3 šolje šećera u prahu, po želji obojite žutom prehrambenom bojom i dobro umutite. U posebnoj velikoj posudi za mešanje umutite krem sir. Dodajte krem od limuna i preostale 2/3 šolje šećera u prahu u mešavinu. Zagrejte rastopljeni želatin u mikrotalasnoj pećnici na 30 sekundi. Mutite 1 minut da se želatin dobro rastvori, a zatim ostavite da se hladi 3 minuta. Ne duže. U krem sir polako sipajte smesu želatina, a zatim mešajte dok se dobro ne sjedini. Lagano umešajte slatku pavlaku (deo po deo) dok se sve lepo ne sjedini. Kašikom sipajte mus u čaše. Pokrijte i stavite u frižider 2 sata (ili do 1 dan unapred ako želite) da se stegne. Ukrasite po želji. Poslužite hladno. Napomene: Mešavina želatina ne sme da se hladi duže od 3 minuta, inače može početi da se veže, pa ćete dobiti grudvice u musu. Koristite isključivo sveže isceđeni sok od limuna. Krem sir mora biti zagrejan na sobnoj temperaturi, inače se neće dobro umutiti. Recept plus: Krem od limuna Sastojci:  4 jaja 140 g šećera 2 vanilin šećera prstohvat soli rendana kora od jednog limuna 100 ml limunovog soka 100 g neslanog putera Priprema: Dobro operite limun rastvorom vode i sode bikarbone i isperite ga mlakom vodom. Prosušite papirnim ubrusom i narendanjte koru. Zatim isecidite sok. Žicom umutite jaja, šećer i vanil šećer. Kuvajte to na pari dva minuta uz stalno mešanje žicom. Dodajte limunovu koru. Nakon 4-5 minuta kuvanja dodajite postepeno puter. Nastavite da kuvate uz stalno mešanje dok se krem blago ne zgusne. Zatim sklonite s pare. Kad se krem malo prohladi, prespite ga u sterilisanu teglu, zatvorite i držite u frižideru.   Rimma_Bondarenko/gettyimages.co.ukThe post Mus od limuna morate probati – predobar je! appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.