Muče vas umor, tanka kosa i LOMLJIVI NOKTi - Evo šta vam nedostaje u ishrani

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Mar.2024, 21:13

Muče vas umor, tanka kosa i LOMLJIVI NOKTi - Evo šta vam nedostaje u ishrani

Obratite pažnju na ono što jedete svakodnevno!

Mnoga istraživanja pokazuju da je zastupljenost proteina u ishrani važna za naše celokupno zdravlje, a naročito zdravlje kostiju i mišića. Ako ih ne unosimo dovoljno, u našem se telu mogu da se dogode određene negativne promene, koje ponekad uzrokuju i ozbiljnije zdravstvene probleme.

Kako donosi WebMD, postoji nekoliko simptoma zahvaljujući kojima možemo da prepoznamo da u organizam unosimo nedovoljne količine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << proteina.

Iako svaki od njih ne mora da znači da imamo nedostatak proteina, u većini slučajeva upravo su ovo neki od prvih znakova upozorenja na koje bismo obratili pažnju:

Jaja

Jaja su jedan od najkvalitetnijih izvora proteina u ishrani, s obzirom na to da sadrže sve esencijalne amin kiseline u pravim proporcijama. Jedno srednje veliko jaje sadrži oko 6 grama proteina i niz vitalnih nutrijenata, uključujući vitamine i minerale. Jaja su, vrlo pristupačna i svestrana namirnica koja se može pripremati na različite načine, čineći ih idealnim izborom za obrok u bilo koje doba dana. Pored toga, jaja su bogata hranljivim mastima, vitaminima B grupe i vitaminima C, što ih čini izuzetno hranljivim.

Badem

Bademi su veoma hranljivi orašasti plodovi, bogati proteinima, zdravim mastima, vitaminima i mineralima. Oko 30 grama badema sadrži približno 6 grama proteina, što ih čini odličnim izvorom biljnih proteina. Pored proteina, bademi su bogati vitaminima E i B grupe, magnezijumom i vlaknima. Ova kombinacija nutrijenata čini bademe idealnim za snabdevanje energijom, podršku zdravlju srca i poboljšanje probave. Bademi su korisni u regulisanju šećera u krvi i upravljanju telesnom težinom, što ih čini odličnim dodatkom uravnoteženoj ishrani.

Piletina

Piletina je popularan izvor proteina, posebno zbog svog visokog sadržaja nemasnih proteina. Pileća prsa, na primer, sadrže oko 31 gram proteina u 100 grama, čineći ih izvrsnim izborom za one koji traže visokokvalitetne životinjske proteine. Pored proteina, piletina je takođe bogata esencijalnim vitaminima i mineralima, poput vitamina B grupe, koji su neophodni za različite funkcije u telu. Piletina je niska u mastima, što je čini odličnim izborom za uravnoteženu ishranu, posebno za one koji teže održavanju mišićne mase i zdravoj težini.

Kikiriki

Kikiriki iako tehnički spada u mahunarke, često se konzumira kao orašasti plod i predstavlja značajan izvor biljnih proteina. Uz to, kikiriki je bogat zdravim mastima, posebno mononezasićenim mastima, koje doprinose zdravlju srca. Oko 25 grama kikirikija sadrži oko 7 grama proteina, što ga čini korisnim dodatkom uravnoteženoj prehrani. Kikiriki je dobar izvor vitamina E, magnezijuma, i folne kiseline, što ga čini nutritivno bogatom namirnicom.

Tuna

Tuna je jedan od najboljih izvora proteina među ribama, sa visokim sadržajem proteina i niskim sadržajem masti. U 100 grama tune nalazi se oko 30 grama proteina, čineći je idealnim izborom za visokoproteinske dijete. Osim proteina, tuna je poznata po svom bogatstvu omega-3 masnih kiselina, koje su važne za zdravlje srca i mozga. Ove masne kiseline pomažu u smanjenju upala u telu.

Kinoa

Kinoa je jedna od retkih žitarica koja sadrži sve esencijalne amin kiseline, čineći je kompletnim izvorom biljnih proteina. Osim što je bogata proteinima, kinoa je takođe dobar izvor dijetalnih vlakana, gvožđa i magnezijuma. U 100 grama kuvane kinoe nalazi se oko 4 grama proteina. Kinoa je odličan izbor za vegetarijance i vegane.

Grčki jogurt

Grčki jogurt se ističe u kategoriji mlečnih proizvoda zbog svog visokog sadržaja proteina. U 100 grama grčkog jogurta nalazi se oko 10 grama proteina, što je gotovo dvostruko više u odnosu na tradicionalni jogurt. Osim toga, bogat je kalcijumom i probiotskim kulturama, koje su korisne za probavni sistem. Grčki jogurt je odličan izbor za doručak, međuobrok, ili kao dodatak različitim jelima, pružajući kremastu teksturu i dodatnu nutritivnu vrednost.

Soja

Soja je jedan od najbogatijih izvora biljnih proteina, pružajući kompletan spektar esencijalnih amin kiselina potrebnih za ljudski organizam. U 100 grama kuvane soje nalazi se oko 17 grama proteina. Soja je takođe bogata vlaknima, vitaminima, mineralima, i fitohemikalijama. Zbog svog bogatstva proteinima, soja je popularan izbor među vegetarijancima i veganima, a takođe je korisna za osobe koje smanjuju unos mesa u svojoj ishrani.

Crveno meso

Crveno meso, poput govedine i janjetine, je izdašan izvor visokokvalitetnih životinjskih proteina. U 100 grama pečene govedine nalazi se oko 26 grama proteina. Crveno meso je takođe bogato vitaminima B grupe, gvožđem, cinkom i selenom. Međutim, važno je umereno konzumirati crveno meso, jer visok unos može biti povezan s određenim zdravstvenim rizicima, uključujući povećani rizik za srčane bolesti i određene vrste raka. Odabir nemasnih delova i umerenost u konzumaciji ključni su za uravnoteženu ishranu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.