Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Nov.2020, 22:18

Muče te BOLNE, OGORMNE AKNE! Problem mogu da budu i ove NAMIRNICE, nisu dobre za kožu!

Muče te BOLNE, OGORMNE AKNE! Problem mogu da budu i ove NAMIRNICE, nisu dobre za kožu!

Povedi računa o ishrani!

Ukoliko imate probleme sa upornim, bolnim aknama, koje ne samo da su veoma neprijatne, već i narušavaju estetiku lica, možda pravite greške kada je izbor namirnica u pitanju.

Neke namirnice jednostavno nisu dobre za kožu.

Ishrana i akne

Loša ishrana može da izazove nastanak akni, pogotovo namirnice koje imaju visok glikemijski indeks. Glikemijski indeks ukazuje na to koliko brzo glukoza iz hrane koja sadrži >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ugljene hidrate dolazi u krv. Što brže glukoza iz određene namirnice dođe u krv, to namirnica ima viši glikemijski indeks.

Namirnice visokog glikemijskog indeksa obiluju dodatim šećerom i rafinisanim brašnom, a primer takve namirnice je beli hleb. Uz to, kada velika količina glukoze odjednom dospe u krv, dolazi do izraženijeg lučenja insulina. Čestim konzumiranjem slatkiša, zaslađenih sokova, gaziranih pića i slično, iznova se u krv luči velika količina insulina. To dovodi do celog niza promena u količini polnih hormona i stvaranja akni.

Glikemijski indeks namirnica

Manji unos namirnica s visokim glikemijskim indeksom smanjuje pojavu akni, stoga se preporučuje veća konzumacija namirnica s niskim glikemijskim indeksom.

Pojednostavljeno govoreći, to su namirnice koje prirodno sadrže ugljene hidrate, no nisu višestruko prerađene. Dobar odabir namirnica ne doprinosi samo rešavanju problema s aknama, već i zdravlju generalno.

Važno je redovno konzumirati obroke. Svakako je dobro imati barem tri glavna obroka (doručak, ručak i večeru). Uz to je dobrodošlo voće kao jutarnja i popodnevna užina. Svojim vitaminima, mineralnim stvarima i vlaknima, doprinosi zdravlju kože i uklanjanju štetnih stvari iz organizma.

Voće sadrži šećere, pa će se uključenjem dovoljnih količina voća u jelovnik, smanjiti želja za slatkišima. Istina je da voće sadrži jednostavne šećere, ali sadrži značajan udeo fruktoze, pa je njegov glikemijski indeks većinom nizak.

Povrće isto tako ima nizak glikemijski indeks. Iako mu mladi nisu skloni, treba svakodnevno da se nađe na jelovniku. Neke loše navike valja promeniti. A vredi i ona stara "sve za lepotu".

Ipak, ako promene prehrambenih navika na bolje ne urode plodom, bilo bi dobro da posetite lekara. Možda je u pitanju ozbiljniji problem.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.