Može li cink ublažiti infekciju? Evo šta kaže nova studija

Izvor: Lepota i zdravlje, 24.Sep.2020, 18:27

Može li cink ublažiti infekciju? Evo šta kaže nova studija

Cink je nutrijent poznat po svojim antivirusnim svojstvima i pitanje da li može pomoći u sprečavanju širenja COVIDA-19 poslednjih meseci pobudilo je pažnju naučne zajednice. Može li cink biti jedan od ključeva za jak imunitet i sprečavanje upala izazvanih novim virusom? Na to pitanje nema konačnog odgovora, ali nedavno istraživanje nagoveštava moguću vezu između nižih nivoa cinka u krvi i lošijih zdravstvenih rezultata kod ljudi sa COVIDOM-19. (Pročitaj: Ovih šest namirnica bogatih >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << cinkom spas su za vaš imunitet) Autori studije primetili su da su niži nivoi cinka povezani sa većim zapaljenjem u toku infekcije i lošijim ishodom lečenja. Međutim, to ne dokazuje da jedno uzrokuje drugo. To samo pokazuje povezanost između hranljivih sastojaka i bolesti. Od ranije je poznato da cink skraćuje trajanje i ublažava ozbiljnost prehlade. On doprinosi razvoju ćelija koje su zadužene za odbranu tela od toksina ili njemu stranih supstanci. Ukoliko cinka nema u dovoljnoj meri, stradaće imunitet i bićete podložniji bolestima. Pored toga, važan je i u zarastanju rana i sintezi proteina. Cink i imunitet Pre nego što odete po zalihe cinka, imajte na umu nekoliko stvari. Prvo, sprovedena studija bila je ograničena na malu grupu pacijenata u jednoj bolnici. Autori priznaju da su neophodna dalja istraživanja kako bi se procenio terapijski efekat. Nalazi predstavljeni na onlajn konferenciji tek treba da budu objavljeni u recenziranom medicinskom časopisu i u ovom trenutku se smatraju preliminarnim. Cink ima određena antivirusna dejstva i deluje kao podrška imunološkom sistemu i kontroli upale, ali su slični efekti uočeni i kada je u pitanju selen i vitamin D. Ljudi bi trebalo da unose dovoljno ovih hranljivih sastojaka putem ishrane. Ako su zabrinuti, u dogovoru sa lekarom mogu uzimati suplemente sa više različitih hranljivih sastojaka. (Pročitaj: Zbog čega nam je Vitamin D neophodan?) Nizak nivo cinka u krvi je posledica neadekvatnog unosa ili apsorpcije minerala. Apsorpcija je teža iz biljnih namirnica nego iz životinjskih izvora, pa postoji veća šansa da kod vegetarijanaca cink bude deficitaran. Najviše cinka ima u ostrigama, crvenom mesu, mahunarkama, semenkama bundeve i orašastim plodovima. (Pročitaj: Šta bi obavezno trebalo da znate o suplementima cinka) lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images, HealthThe post Može li cink ublažiti infekciju? Evo šta kaže nova studija appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.