Mnogi greše: Koliko je potrebno da budemo na suncu da bismo proizveli dovoljno vitamina D?

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 12:25

Mnogi greše: Koliko je potrebno da budemo na suncu da bismo proizveli dovoljno vitamina D?

Koliko je minuta i koliko često neophodno provesti izlagajući se sunčevim zracima kako bi organizam dobio dovoljno vitamina D da ostanemo zdravi?

Vitamin D je esencijalni nutrijent koji pomaže u apsorpciji kalcijuma i podstiče zdravlje kostiju i imuniteta.

Prirodno se vitamin D javlja u nekim namirnicama, pa je moguće uneti ga i kroz ishranu, a telo ga proizvodi kada je izloženo sunčevim UV zracima, pa se izlaganje suncu smatra jednim od najboljih izvora vitamina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << D3.

Dnevna preporučena doza vitamina D je 600-800 IU, piše Everly Well, a količina koja se u organizmu proizvodi može da varira od različitih faktora.

Kako je nedavno istakla dr Nevenka Dokmanović, dermatološkinja sa 20 godina iskustva u lečenju i nezi kože i pionirka estetske dermatologije koja je vrlo popularna na Tik Toku u poslednje vreme, poznato je koliko je izlaganja sunčevim UV zracima dovoljno.

"Vitamin D je jedini koji se produkuje u našem organizmu, u koži, i to pod dejstvom UV spektra sunčevog zračenja. Verovali ili ne, potrebno je svega 15 minuta tri puta nedeljno da prošetate po prepodnevnom ili kasnom popodnevnom suncu u majici bez rukava za produkciju dovoljne količine vitamina D, ništa više od toga", istakla je ona.

Kako bezbedno dobiti vitamin D izlaganjem suncu?

Dok je sunčeva svetlost važna za proizvodnju vitamina D, UVB zraci (zračenje koje makar delimično upija ozonski omotač Zemlje) vremenom mogu da oštete kožu.

Prekomerno izlaganje može izazvati opekotine od sunca i povećati rizik od razvoja raka kože, pa je važno preduzeti mere predostrožnosti da se zaštitite kada provodite vreme napolju.

Ograničite vreme na suncu. Što ste duže izloženi dejstvu UV zraka, to je opasnost i šteta veća, a ljudi s manje melanina mogu da dobiju opekotine ako ostanu duže od 15 minuta na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.