Mnoge žene se u vreme ovulacije osećaju posebno privlačno, naučnici objasnili zašto

Izvor: B92, 16.Jul.2023, 08:32

Mnoge žene se u vreme ovulacije osećaju posebno privlačno, naučnici objasnili zašto

U folikularnoj fazi koja se događa neposredno pre ovulacije, estrogen počinje da raste pre nego što u danima ovulacije dosegne svoj vrhunac, a rast estrogena može da pozitivno utiče na način na koji žena vidi svoje telo, kaže doktorka.

Verovatno je svaka žena u reproduktivnom razdoblju života primetila kako se svakog meseca na nekoliko dana oseća lepšom i seksepilnijom: koža je tada glatka, lice popunjeno, usne crvenije pa se svaka žena; ma koliko ste bili razočarani >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svojim telom bili samo tri dana ranije; tih dana oseća kao boginja. A sve te fizičke promene koje nas čine privlačnijima uzrokuje ovulacija, a znamo da je lepota u oku promatrača, one se itekako događaju se s razlogom. Naime, s obzirom na to da su dani kada žena ovulira idealno vreme za privući potencijalne partnere, biološki gledano takve promene itekako imaju smisla. A ako ste nekad pomislili da ih samo umišljate, možete biti sigurne da su promene stvarne i da neke od njih osim ovulacije uzrokuje i menstruacija.

Ukratko, kako piše Metro, ženama ciklus manje više sve određuje; a evo koje se stvari menjaju kako se menjaju njegove faze:

Folikularna faza i viđenje tela: U folikularnoj fazi koja se događa neposredno pre ovulacije, estrogen počinje da raste pre nego što u danima ovulucije dosegne svoj vrhunac. Taj rast estrogena može pozitivno uticati na nivo energije, raspoloženja, ali i na način na koji žena vidi svoje telo", kaže opstetričar i ginekolog u Harley Street Gynaecology dr Ašfak Kan.

"Više energije i osećaj poleta tokom te faze takođe može pozitivno uticati na našu sliku tela, jer žene u tom periodu ciklusa mogu da imaju veće samopouzdanije i biti opšte zadovoljnije sobom i svojim izgledom".

Takođe, neke žene u tom razdoblju osećaju i da su im grudi punije i osetljivije, kao i pojačan libido, što može da pridonese da su zadovoljnije sobom i svojim izgledom.

Ovulacija i viđenje tela: Ovulacija obično traje tri dana i događa se oko dva nedelje pre početka menstruacije, a tokom ovulacije osim do povećanja nivoa estrogena dolazi i do veće proizvodnje luteinizirajućeg (LH) i folikulostimulirajućeg hormona (FSH)', objašnjava dr. Ashfaq.

"Neki od učinaka tih hormona mogu da uključuju povećan dotok krvi u kožu, što može da rezultira zdravijim i življim tenom.Osim toga, estrogen može uticati i na simetriju lica i na određene fizičke tačke koje su povezane sa privlačnošću, poput skladnih proporcija lica i 'pravog' izgleda struka i bokova", objasnila je naučnica dr. Danielle Nader koja kaže da žene takođe kada ovuliraju proizvode i privlačniji miris tela, i te su promene vrlo suptilne.

Lutealna faza viđenje tela: Luteinska faza, koja sledi nakon ovulacije, kategorizovana je padom nivoa estrogena i progesterona, a tada ženama počinju predmenstrualni simptomi kao što su grčevi, promene raspoloženja, nadutost i akne. Tokom ove faze, kaže dr. Ashfaq, često će osetiti da se u organizmu zadržava voda i da im se težina malo menja, kao i emocionalnu osetljivost i želju za slatkom hranom i ugljenimhidratima, što sve može negativno da utiče na način na koji doživljavaju sebe i svoje telo.

Menstruacija i viđenje tela:: Konačno, tokom ciklusa mnoge žene osećaju nelagodu, fizičku i psihičku. "Zbog simptoma poput nadutosti, osetljivosti grudi, grčeva i povećanog umora, menstruacija obično sa sobom nosi i osećaj fizičke nelagode, a svi ti spomenuti simptomi mogu dovesti do manjih i privremenih promena u obliku tela i na koži, što pak može da utiče na to kakvu će percepciju sebe žena imati. Promene raspoloženja, kao i oscilacije u težini i zadržavanje vode takođe mogu da dovedu do promene te percepcije i uzrokuju osećaj nezadovoljstva. Ipak, važno je naglasiti da različiti ljudi drugačije osećaju svaku fazu ciklusa i da ne postoji samo jedan odgovor što one uzrokuju.

"Ipak, ako se osećate posebno loše i negativni ste prema svom izgledu, izračunajte u kojoj ste fazi i podsetite se što uzrokuje taj osećaj, te da će on brzo proći. I počnite sa odbrojavanjem dane do sledećeg puta kada ćete same sebi biti predivne; do ovulacije!", poručila je dr Ašfak ženama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.