MAMA UPOZORAVA: Visoka TEMPERATURA može izazvati FRAS KOD DECE, važno je da ostanete SMIRENI i URADITE OVO

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jul.2023, 08:37

MAMA UPOZORAVA: Visoka TEMPERATURA može izazvati FRAS KOD DECE, važno je da ostanete SMIRENI i URADITE OVO

Važno je uočiti prve znakove febrilnog napada i pozvati hitnu pomoć, ako napad traje više duže od 5 minuta

Hrabra mama je podelila snimak njenog sina kako kako bi pomogla drugim roditeljima da uoče prve znakove upozorenja febrilnog napada. 

Svoje iskustvo podelila sa korisnicima društvenih mreža kako bi ukazala na simptome febrilne konvulzije, odosno stanje u narodu poznato kao fras kod dece.

Napadi su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << uzrokovani iznenadnom promenom telesne temperature deteta, a najčešće se javljaju u dobi od šest meseci do tri godine. 

Febrilne konvulzije nekada mogu da traju sat vremena, pa čak i duže, ali gotovo nikada ne nanose štetu detetu. Oni ne uzrokuju oštećenje mozga. Kod dece koja imaju klasičan fras bez komplikacija ne postoji povećan rizik od pojave epilepsije.

Otprilike jedno od 30 deteta će doživeti napad. Ipak, prema Fondaciji Tini Hearts, samo 69 ​​odsto roditelja zna šta da rade kada se to dogodi.

Ovi napadi obično nisu ozbiljni sve dok roditelji znaju kako da zaštite svoju decu. Ali, najvažnije je potražiti stručnu medicinsku pomoć.

Šta uraditi ako dete ima febrilni napad?

Ne možete ništa preduzeti ako dete ima napad. Ne možete učiniti da on prestane ili ga skratiti na bilo koji način. Važno je da ostanete smireni i ne paničite. Šta možete, odnosno ne treba da radite:

- Tačno sam znala šta da radim i bila sam veoma mirna, rekla je mama u objavi objavljenoj na Instagramu. Febrilni napad može se desiti kada dete ima visoku temperaturu i njegovo telo ne može da se nosi sa njom.

Simptomi i znaci febrilne konvulzije

Kako izgleda dete tokom febrilnog napada:

Dete vodite obavezno kod lekara, ali samo ako postoje dve odrasle osobe - jedna koja u automobilu pazi na dete i druga koja vozi.

Kada treba da zovete hitnu pomoć ako dete ima fras?

Postoje slučajevi u kojima treba pozvati hitnu pomoć bez odlaganja:

Ako detetov napad traje dugo, moguće je da će lekari predložiti da neko vreme ostanete na praćenju u bolnici. 

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.