Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Feb.2020, 17:30 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Kuvana pšenica obavezna je u jelovniku: Evo kako da je pripremite
Veoma zdrava.
Iako nemamo naviku da jedemo kuvanu pšenicu, osim kada odlučimo da napravimo slavsko žito, ona je veoma hranljiva i zdrava.
Naročito se preporučuje ženama, koje bi, kako savetuju stručnjaci, trebalo da je ubace u gotovo svakodnevnu ishranu kako bi sačuvali zdravlje ženskih organa.
Obiluje vitaminima B i E, kao i folnom kiselinom, magnezijumom, gvožđem, kalcijumom, cinkom... Njena moć se krije i u bogatstvu vlaknima, koja ubrzavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << metabolizam, sprečavaju pojavu holesterola i triglicerida.
Pojedina istraživanja pokazuju da konzumiranje čak i minimalne količine kuvane pšenice svakog dana smanjuje koncentraciju žučne kiseline i bakterija u stolici. O njoj se govori kao o prirodnom laksativu i namirnici koja leči hronične upale.
A sprema se vrlo lako - šolja pšenice se preko noći ostavi u vodi, sutradan se procedi i kuva oko 40 minuta u šolji i po vode, na umerenoj temperaturi. Može da se zasladi cimetom, oraščićem, medom i orasima.
Nastavak na SrbijaDanas.com...