Izvor: B92, 23.Feb.2024, 16:45

Kurkuma je magični začin koji pomaže prilikom mršavljenja

Kurkuma, zlatnožuti prah koji je osnova mnogih kulinarskih delikatesa, nije samo začin koji daje boju jelima.

Ova biljka, koja potiče iz južne Azije, bogata je kurkuminom, jedinjenjem koje je postalo predmet sve većeg interesovanja zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi. U ovom tekstu istražićemo široki spektar blagodeti kurkume, od kulinarstva do medicinskih primena, otkrivajući raznolike načine na koje ova biljka može obogatiti našu svakodnevicu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Kurkuma, poznata po aktivnom sastojku kurkuminu, pokazala se korisnom u lečenju upala, podršci digestivnom zdravlju, smanjenju bolova i poboljšanju opšteg imunološkog sistema. Njena antioksidativna svojstva takođe se povezuju s potencijalnim benefitima u prevenciji određenih bolesti.

Kurkuma za mršavljenje

Kurkuma može biti korisna u procesu mršavljenja zbog svojih svojstava koje podstiču metabolizam i regulišu nivo šećera u krvi. Dodavanje kurkume u ishranu ili konzumiranje dodataka kurkuminom može pomoći u smanjenju zapaljenja, podržati proces varenja i povećati osećaj sitosti, doprinoseći tako postizanju i održavanju zdrave težine.

Kurkuma za oralnu higijenu

Kurkuma se koristi za održavanje oralne higijene zbog svojih antimikrobnih i antiupalnih svojstava. Pravljenje paste od kurkume i vode, ili kombinovanje sa kokosovim uljem, može poslužiti kao prirodna pasta za zube. Ova biljka pomaže u smanjenju upala desni, suzbijanju bakterija i održavanju svežeg daha.

Med i kurkuma za zglobove

Kombinacija meda i kurkume pokazala se povoljnom za zglobove. Mešavina ova dva sastojka, poznata po antiinflamatornim svojstvima, može se konzumirati svakodnevno. Dodavanje ove paste u ishranu može pomoći u smanjenju upala u zglobovima, pružajući olakšanje od bolova i poboljšavajući pokretljivost.

Kako koristiti kurkumu sa jogurtom

Kombinacija kurkume i jogurta donosi niz zdravstvenih benefita. Dodavanjem kurkume u jogurt dobija se ukusno jelo koje istovremeno pruža antiinflamatorna i antioksidativna svojstva kurkumina. Ova kombinacija može podržati varenje, jačati imunološki sistem i doprineti opštem zdravlju creva, pružajući organizmu holističku podršku.

Ostali recepti sa kurkumom

Kurkuma se uspešno kombinuje sa mnogim sastojcima kako bi se poboljšala ukupna dobrobit organizma. Uključivanjem crnog bibera, koji pojačava apsorpciju kurkumina, povećava se efikasnost. Kokosovo ulje, đumbir i beli luk su takođe odlični saputnici kurkume zbog svojih zdravstvenih prednosti. Kombinacija kurkume s povrćem, poput karfiola ili brokolija, pruža hranljive obroke. Ovi spojevi ne samo da obogaćuju ukus jela, već i donose svestrane zdravstvene benefite, uključujući antiinflamatorna i antioksidativna svojstva koja doprinose opštem blagostanju organizma.

Kurkuma u prahu može se koristiti na različite načine u kulinarstvu. Dodaje se jelima kako bi im dala zlatnožutu boju i specifičan ukus. Može se koristiti u supama, karijima, pirinčanim jelima i umacima. Takođe je odlična začinska opcija za marinade za meso ili povrće. Kombinacija kurkume s crnim biberom poboljšava apsorpciju kurkumina. Osim u kuvanju, kurkuma se može dodati smutijima, čajevima ili napicima za dodatnu dozu zdravlja. Važno je prilagoditi količinu prema ličnom ukusu i preferencijama.

Kurkuma se često koristi u različitim jelima kako bi dodala boju, ukus i zdravstvene benefite. Stavlja se u jela poput karija, gulaša, supa, pirinčanih jela i variva. Takođe se koristi u marinadama za meso i povrće, dajući specifičan, začinjeni ukus. Kurkuma se može dodati i jelima od ribe, piletine ili povrća, čineći ih ne samo ukusnim, već i nutritivno bogatim. U indijskoj kuhinji, kurkuma je ključni sastojak brojnih tradicionalnih jela. Osim toga, može se koristiti u napicima, smutijima ili čajevima radi dodatne doze zdravlja.

Osobe koje uzimaju lekove ili imaju određene zdravstvene stanja trebalo bi da konsultuju lekara pre nego što uključe kurkumu u svoju ishranu. Posebno bi trebalo da budu oprezne trudnice, dojilje, osobe koje pate od žučnih problema ili koje su skloni stvaranju kamena u žuči. Takođe, osobe koje su alergične na kurkumu ili njen sastojak kurkumin trebalo bi da je izbegavaju. Kao i uvek, individualne potrebe i reakcije mogu varirati, pa je preporučljivo potražiti savet stručnjaka pre nego što se značajno menja ishrana.

Kurkuma može imati blago razređujuće dejstvo na krv. Aktivni sastojak kurkume, kurkumin, pokazuje svojstva antikoagulacije koja mogu uticati na zgrušavanje krvi. Osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi ili imaju poremećaje krvarenja trebalo bi da se posavetuju s lekarom pre nego što uključe kurkumu u svoju ishranu ili uzimaju suplemente kako bi se izbegle neželjene interakcije. Kao i kod svakog dodatka ishrani, individualne reakcije mogu varirati, pa je preporučljivo tražiti savet lekara pre značajnih promena u ishrani.

Čaj od kurkume u prahu postaje sve popularniji zbog svojih zdravstvenih benefita i prijatnog ukusa. Da biste ga pripremili, jednostavno dodajte pola kašičice kurkume u prahu u šolju tople vode. Možete dodati i komadić svežeg đumbira, prstohvat crnog bibera i malo meda za poboljšanje ukusa i apsorpciju kurkumina. Ovaj napitak ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva, podržava imunološki sistem, a mnogi ga koriste i kao prirodni način za opuštanje. Kao i uvek, preporučuje se umjerena konzumacija uz konsultaciju sa zdravstvenim stručnjakom, posebno ako postoje zdravstveni uslovi ili uzimanje lekova.

Preporučljivo je konzumirati umerene količine kurkume na dnevnom nivou. Generalno, doza od 1 do 3 grama kurkume (uključujući kurkumin) dnevno smatra se sigurnom. Ovo se može postići kroz ishranu ili uzimanje dodataka kurkume. Međutim, važno je imati na umu da individualne potrebe i reakcije mogu varirati, a prekomerna konzumacija može izazvati neželjene efekte. Osobe koje uzimaju lekove ili imaju određena zdravstvena stanja trebalo bi da se posavetuju sa zdravstvenim stručnjakom pre nego što uključe kurkumu u većim količinama u svoju ishranu ili uzimaju suplemente.

Iako kurkuma ima mnoge zdravstvene benefite, mogu postojati neželjena dejstva kod pojedinaca. Neki ljudi mogu doživeti gastrointestinalne smetnje, kao što su nadimanje ili proliv, posebno pri većim dozama. Takođe, kurkuma može delovati kao antikoagulant, pa osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi trebalo bi da budu oprezne. Osobe alergične na kurkumu ili kurkumin takođe treba da je izbegavaju. Preporučuje se konsultacija sa zdravstvenim stručnjakom pre nego što se uključi kurkuma u velikim količinama u ishrani ili uzimaju suplementi, posebno ako postoje postojeći zdravstveni uslovi ili uzimanje lekova.

Najbolje je koristiti kurkumu kao začin dodavajući je raznim jelima kako bi se obogatili ukus i boja. Pri kuvanju, dodajte kurkumu u prahu u karije, supu, variva, pirinač ili jela sa povrćem. Da biste poboljšali apsorpciju kurkumina, kombinujte je sa crnim biberom i malo masnoće, poput kokosovog ulja. Takođe možete praviti ukusan napitak dodajući kurkumu u toplu vodu, čaj, mleko ili smutije.

1. Zlatni mlečni napitak:

Ugrejte 2 šolje biljnog mleka, dodajte 1 kašičicu kurkume, prstohvat crnog bibera, med po ukusu i prstohvat cimeta. Promešajte i pospite cimetom pre serviranja.

2. Piletina sa kurkumom i limunom:

Marinirajte 4 pileća fileta u smeši 1 kašičice kurkume, soka od 1 limuna, maslinovog ulja, soli i bibera. Pecite dok piletina ne bude gotova.

3. Kari sa povrćem:

Propržite luk, dodajte 2 kašičice kurkume, šargarepe, tikvicu, crvenu papriku. Dodajte konzervu kokosovog mleka, kuvajte dok povrće ne omekša. Posolite, pobiberite i dodajte kari pre posluživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.