Kivi: Ukusna riznica vitamina

Izvor: Lepota i zdravlje, 13.Jan.2015, 20:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kivi: Ukusna riznica vitamina

Kivi je kiselkast plod jajolikog oblika, dlakave, smeđe kore i zelenog mesa. Veoma je ukusan i zdrav, prava je riznica vitamina naročito C, A, E, K i B kompleksa (tiamin, niacin, B6, kolin), kao i minerala – kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa. Lekovita svojstva kivija Kivi se koristi svež, kao i za pripremu kolača, džemova i lekovitih napitaka. Zahvaljujući visokovrednim sastojcima, efikasan je u borbi protiv respiratornih infekcija, a osim toga jača imunitet, štiti od prehlade, reguliše krvni pritisak, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara, tumora, a pomaže i protiv glavobolje i stresa. Takođe, snižava holesterol, neutrališe slobodne radikale i otklanja toksine iz organizma. Redovnim konzumiranjem svežeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 odsto, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zaceljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te apsorpciji gvožđa, a pozitivno deluje i na probavni sistem jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crevima. Zbog bogatog sadržaja vitamina C i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za negu lica i tela. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nežnom, reguliše lučenje masnoće, sužava proširene pore i usporava starenje. Iako je svež kivi veoma koristan, posebno tokom zime, preporučuje se oprez, jer prevelika količina ovog voća može izazvati alergiju. Savetuje se najviše dva-tri komada dnevno. Kivi se preporučuje i u trudnoći, zbog toga što je bogat vitaminima B grupe i folnom kiselinom, koji pomažu pravilan razvoj fetusa. Recepti sa kivijem Džem od kivija Oprati i oljuštiti 1 1/2 kg kivija, iseckati ga na kocke i staviti u šerpu pa dodati kesicu želatina pomešanog sa dve kašike vode. Kuvati na laganoj vatri jedan sat, a nakon toga sipati 1 1/2 šećera i ostaviti da vri još minut-dva. Vruć džem sipati u tegle, ostaviti da se ohladi, a potom zatvoriti celofanom. Vitaminska bomba Oljuštiti i iseckati po jedan kivi, narandžu, šargarepu, jabuku, bananu, limun (ili limetu), dodati kašiku ili dve meda i mikserom ili u blenderu samleti voće. Po želji se može dodati voda. Ovaj napitak izuzetno je bogat vitaminima i odličan je protiv prehlade. Preporučuje se da se pije ujutro. Kupka protiv celulita Kilogram kivija sitno iseckati i procediti kroz cediljku ili gazu. Izgnječen kivi sipati u toplu kupku, a nakon dvadesetak minuta istuširati se mlakom ili prohladnom vodom. Maska za masnu kožu U blenderu izmiksati po jednu bananu i kivi, naneti na lice i vrat i ostaviti da deluje dvadesetak minuta. Nakon toga masku isprati mlakom vodom. S obzirom na to da kivi sadrži semenke, prilikom ispiranja utrljavanjem se radi i blagi piling. Maska za blistav ten Viljuškom zgnječiti jedan kivi i dodati mu supenu kašiku meda i malo jogurta. Naneti masku na lice i ostaviti dvadesetak minuta, a nakon toga isprati toplom vodom.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.