Kako sa ljubomornim partnerom

Izvor: S media, 27.Mar.2010, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako sa ljubomornim partnerom

Biti ljubomoran u nekim situacijama nije patološki. To se odnosi na one situacije u kojima zaista postoji „nešto sumnjivo” i u kojima se ljubomora izražava na socijalno prihvatljiv način.

Kada partner pokazuje znake ljubomore, bilo da su oni jasni i direktni bilo da su indirektni, uvek treba znati da se on oseća nevoljeno, uplašeno zbog pretećeg gubitka ljubavi.

Teško je u licu izobličenom od besa prepoznati strah od gubitka ljubavi, ali on je uvek tu. I >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << zato je jedan od najboljih načina reagovanja na partnerovu ljubomoru direktno pokazivanje ljubavi. To znači da se ne treba svađati, optuživati partnera da je patološki ljubomoran i da umišlja, već mu treba izjaviti ljubav i tako potvrditi odnos ljubavi.

Na ovaj način je moguće uticati da se partner oseti voljenim i da prestane da bude toliko ljubomoran.

Ako partner ima veliki problem sa ljubomorom, onda ovakvo ponašanje neće dati trajnije rezultate. Takve osobe su i u svojim ranijim vezama bile ljubomorne.

Kada je ljubomornost nečija karakterna crta tada postoje drugi razlozi za ljubomoru na koje partner ne može uticati. Dva su razloga osnovna: ili osoba misli da nije dovoljno vredna da bi zaslužila da bude voljena, ili misli da se osobama suprotnog pola ne može verovati.

Tada je rešenje u psihoterapiji. Ali tu postoji veliki problem jer ljubomorna osoba svoju ljubomoru ne doživljava kao problem, već kao normalnu reakciju na „sumnjivo” ponašanje svog partnera. I zato ona odbija psihoterapiju, čak i terapiju para ili braka. Kada shvati da će je partner napustiti, osoba pokazuje volju da ide na psihoterapiju, ali to nije prava motivacija za promenu jer tako samo pokušava da zadrži partnera.

Osećanje ljubomore je veliki socijalni problem jer je glavni razlog porodičnog nasilja, alkoholizma, pa i ubistava. Da bi smanjila vlastito osećanje ljubomore osoba će pokušati da sve više kontroliše partnera, a to nužno vodi u fizičko nasilje. I zbog toga je važno znati kako se postaviti onda kada ljubomorni partner prvi put ošamari.

Time kako reagujemo na pojavu nekog ponašanja u vezi mi definišemo pravila veze. Ako ošamarena osoba to istrpi i pređe preko toga, ona se implicitno saglasila da partner sme da je tuče. I zato kada partner prvi put preti ili pokušava da bude fizički nasilan, treba mu veoma jasno staviti do znanja da to ne dolazi u obzir. Poslednje upozorenje, raskid i prijava policiji su način da se to postigne. Žalosno je da ljubomora čija je namera da sačuva vezu postaje glavni razlog za njen raskid.

Dr Zoran Milivojević

Izvor: Politika

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.