Kako da vas BOG bolje čuje - Ispravno se molite, NIJE SVEJEDNO kako to radite, evo na šta treba da obratite PAŽNJU

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Dec.2023, 15:19

Kako da vas BOG bolje čuje - Ispravno se molite, NIJE SVEJEDNO kako to radite, evo na šta treba da obratite PAŽNJU

Pravoslavne molitve predstavljaju jedan od najbitnijih delova duhovnog života vernika Pravoslavne crkve. Ove molitve često imaju duboko teološko i mistično značenje, a vernici ih koriste kako bi izrazili svoju veru, pokajanje, zahvalnost i molbe Bogu.

Važno je znati da postoje četiri nivoa molitve: telesna molitva, stajanje, čitanje, molitva u kojoj su reči povezane sa umom, svaka reč se čuje u umu, u srcu, molitva bez reči, stajanje pred Bogom. u miru i odanosti veri.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
U daljem tekstu saznajte koja je to najčešće greška, koju ljudi prave dok se mole i na šta treba misliti i paziti.

Prvi primer neispravne molitve nalazimo u Delima Apostolskim 19:11-17:

 "Bog je preko Pavlovih ruku činio neobična čuda .Tako da su čak i maramice i kecelje koje je on dotakao odnošćene bolesnima, i oni su bili izlečeni od svojih bolesti, a zli duhovi su izlazili iz njih. A neki Judeji koji su putovali unaokolo i isterivali zle duhove pokušaše da na opsednute prizovu ime Gospoda Isusa, govoreći: "Zaklinjem vas Isusom koga propoveda Pavle!".Ti koji su to činili bili su sedmorica sinova judejskog prvosveštenika Skeve. A zli duh im reče: "Isusa poznajem, a i Pavla znam, ali ko ste vi?". I čovek u kome je bio zao duh skoči na njih pa ih sve savlada i toliko izudara da su iz one kuće istrčali goli i izranjavljeni. To doznaše svi Judeji i Grci koji su živeli u Efesu i sve ih spopade strah, pa se ime Gospoda Isusa još više veličalo."

Gordi ste, samo tražite, bez zahvalnosti i pokajanja

Bog dopušta da pate samo onima kojima je srce ispunjeno strastima, gordošću i nečistim mislima. Iako se čovek trudi da napusti ova osećanja to mu ne polazi za rukom. Jer ove strasti obuzimaju srce i dušu i teško ih se osloboditi.

Zato se tokom molitve često pogrešno postavljaju ciljevi. Umesto što se traži ono materijalno i opipljivo, jedini cilj molitve treba biti želja za oslobođenjem od loših misli i gordosti. Tek tada kada duša postane čista, sve ostalo dolazi kao nagrada.

- Svaka molitva, izgovorena rečima ili ostala u mislima, proiznesena glasno ili šapatom, kroz hiljadama godina stare psalme ili slobodno nadahnuće iz srca, ustvari je izlazak pred Boga. O tome je Hristos govorio i Samarjanki: 'Kad bi ti znala dar Božji i ko je taj koji ti govori: daj mi da pijem, ti bi tražila od njega i on bi ti dao vodu živu' (Jovan 4, 10). Tim rečima Hristos nam je dao ključ za shvatanje nastanka molitve.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.