Kako da vam pirinač bude savršeno pahuljast: Evo u čemu je tajna

Izvor: B92, 21.Nov.2023, 21:11

Kako da vam pirinač bude savršeno pahuljast: Evo u čemu je tajna

Pirinač je namirnica koja može da bude deo brojnih jela, a uz ove smernice će vam ispasti baš onako kako treba.

Lepljiv pirinač, nedovoljno kuvan, suv ili prekuvan samo su neki od rezultata pogrešno kuvanog pirinča. Ali, kada jednom shvatite kako da spremite savršeno pahuljast pirinač, više nema grešaka.

Kuvanje pirinča

Nakon što isperete pirinač, sipajte vodu (za svaku dodatnu šolju pirinča dodajte još 3/4 šolje vode) u veliku šerpu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa poklopcem. Pustite da provri i posolite.

Sipajte pirinač

Polako dodajte pirinač u ključalu vodu. Promešajte jednom ili tek toliko da se odvoji pirinač. Koristite drvenu kašiku da odvojite sve grudve. Trudite se da ne mešate previše, jer upravo to dovodi do toga da pirinač postane lepljiv.

Stavite poklopac

Uverite se da poklopac dobro stoji na loncu i uključite srednju temperaturu. Pustite da se pirinač kuva nešto manje od 20 minuta, a zatim sklonite sa vatre i ostavite ga u šerpi još 5 minuta.

Serviranje pirinča

Pre serviranja pirinač promešajte viljuškom kako biste odvojili zrna. Ako je pirinač gotov pre nego što ste spremni da ga poslužite, stavite krpu preko šerpe, vratite poklopac i ostavite ga na stranu. Krpa će apsorbovati višak vlage i kondenzaciju, pomažući da ne nastane prekuvan i kašast pirinač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.