Kada POĐETE na OSTROG obavezno PONESITE OVO - Iz manastira NE VALJA ništa UZIMATI, a po povratku nikako ne pravite grešku koju mnogi prave

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Nov.2023, 22:39

Kada POĐETE na OSTROG obavezno PONESITE OVO - Iz manastira NE VALJA ništa UZIMATI, a po povratku nikako ne pravite grešku koju mnogi prave

Dobro će vam doći par smernica ukoliko planirate posetu manastiru Ostrog. Posetioci donose poklone kao što su osnovne životne potrebštine, ulje, kada, šećer ili neki prilog manastiru, što nije obaveza, već stvar vaše odluke. Poseta manastiru se ne planira, a kada odete, o tome ne govorite nikome, sačuvajte iskustvo za sebe.

Ukoliko ove godine planirate u manastir Ostrog, budite spremni za ovu posetu. Dobro je da znate šta morate poneti, kako da se tamo ponašate i šta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nikako ne biste smeli poneti sa Ostroga.

Prvo što morate znati kada odlazite na Ostrog je da morate poći čistog srca, dakle sa verom. Verujte u moć molitve i praktikujte je što češće.

Kako se obući?

Kada je reč o garderobi, neka bude što skromnija i jednostavnija. Izbegavajte kratke haljine, kratke pantalone, majice i bluze bez rukava i slično.  U manastir ne možete golih nogu ili ruku, što znači da žene moraju nositi duge suknje, a muškarci pantalone. Žene bi takođe na glavi trebale da imaju maramu, a na nogama zatvorenu obuću, nemojte birati papuče ili sandale.

Ako planirate da pešačite od Donjeg do Gornjeg manastira, obujte laganu obuću, mada pojedini vernici praktikuju da idu bosi.

Šta poneti?

Ukoliko imate želju i potrebu, sa sobom možete poneti i neke lične stvari svojih bližnjih i svoje koje želite da budu osveštane pored kivota Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca, slava Mu i milost, a uz to možete poneti i neki dar bratstvu manastira. Posetioci donose poklone kao što su osnovne životne potrebštine, ulje, kada, šećer ili neki prilog manastiru, što nije obaveza, već stvar vaše odluke.

Posetu manastiru nemojte planirati, a ako odete nemojte o tome govoriti sa drugima, ovo iskustvo sačuvajte za sebe.

Ne uzimajte ništa iz manastira! Ni jedan kamenčić nije dozovljeno poneti sa Ostroga.

Kako ćete znati da ste primili milost Božiju?

Osetićete mir i spokoj, radost u srcu, a teret i bol će nestati. Ali, ukoliko niste osetili ništa od svega ovoga, znači da niste svemu pristupili čistog srca i u ovom slučaju morate se moliti čistog srca i više. Sve što je iskreno, mora pronaći pravi put.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.