KAD MOŽE ON, MOGU I JA - Psiholog otkriva da li jedan zločin može da pokrene lavinu drugih

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Maj.2023, 17:22

"KAD MOŽE ON, MOGU I JA" - Psiholog otkriva da li jedan zločin može da pokrene lavinu drugih

Srbija je zavijena u crno.

Srbija je paralizovana od straha, nemoći, tuge i agonije zbog zločina koji se desilo na Vračaru, a potom i u Mladenovcu. Zbog toga smo se zapitali koliko može zločin maloletnog dečaka koji je pucao na drugare da utiče na one koji razmišljaju o drugim zločinima da ih i počine?

Na ovo pitanje za Stil je pričala psihološkinja Jelena Marić:

- Ovih dana sa svih strana mi postavljaju upravo to pitanje. Roditelji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << su uplašeni, očajni... Svima nam izgleda kao da je ova situacija pokrenula lavinu loših događaja. Ono što najviše uznemirava ljude su stavovi mladih osoba i komentari u svetlu divljenja i veličanja monstruoznog čina.

Kao što smo skloni tome da po ugledu na druge činimo dobre stvari i dobra dela, tako se dešava da neke osobe oponašaju i negativne obrasce ponašanja.

Ono što ima najjači uticaj je zapravo efekat koji izazivaju takvi događaji na ljude i davanje medijskog prostora istima.

Kod osoba željnih pažnje, interesovanja ljudi, osoba koji su željni divljenja javlja se želja da urade nešto, na žalost u negativnom kontekstu i tako dobiju pažnju. Takve osobe često misle: "Kad može on, mogu i ja".

Sistem vrednosti kod današnje omladine potpuno je promenjen, stvari kojih smo se do skoro gnušali i sklanjali danas su popularne i poželjne. Oni danas izvrgavaju ruglu porodicu, zajedništvo, bliskost.

Posebno je pitanje za razmatranje: Šta je u osnovi takvog ponašanja, (koje nezadovoljene potrebe) kod svakog ponaosob? To je nešto čime se detaljno i sistemski moramo baviti u okviru svih sistema, i u okviru porodice i na nivou celokupnog društva.

Zločin kao zločin može da navede na razmišljanje u smislu "Da to je jedna od opcija", ali ono što podstiče je taj efekat koji navedeni događaj proizvede u društvu."

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.