Jod za nokte je čudesan! Pomaže u rešenju OVOG problema

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jul.2020, 10:11

Jod za nokte je čudesan! Pomaže u rešenju OVOG problema

Oduševićete se.

Jod je neophodan za proizvodnju hormona koji regulišu pretvaranje masti u energiju, stabilizujući našu težinu i kontrolišući nivo holesterola. Takođe je potreban za oblikovanje kostiju i održavanje kose, zuba, kože i noktiju u dobroj formi.

Važan je za pravilno funkcionisanje celog našeg sistema, a ovaj mineral se nalazi samo u malim količinama u našem telu. Različiti izvori olakšavaju pravljenje adekvatne zalihe.

Što se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tiče noktiju, ovaj mineral pomaže njihovom opštem stanju i sprečava infekciju.

Urastao nokat na noktima (onihokriptoza) obično nastaje podrezivanjem noktiju prekratko, mada se on može stvoriti i zbog naslednog faktora. Čak su i visoke potpetice i neudobne cipele razlog urastanja noktiju.

Urasli nokti na noktima uzrokuju bol i upalu jer ugao ili strana nokta raste u meko meso vaših nožnih prstiju, obično u veliki nožni prst. Kod kuće možete uspešno rešiti ovaj problem, omekšati ga i iseći, ali ponekad je potrebna medicinska intervencija i medicinski pedikir– posebno ako se razvije infekcija.

Nokat koji je pod infekcijom užasno boli i taj bol je skoro nemoguće ignorisati. Teško je zanemariti kada je nokat crven, zaražen i bolan. Takva vrsta infekcije može da se ublaži povidon jodom!

Pitate se, kako se koristi povidon-jod na uraslim noktima?

Namočite pamučni tufer sa povidon-jodom. Mažite inficirano područje kože povidon-jodom dva puta ili tri puta dnevno. Slobodno namažite ceo nokat, bez brige. Što duže natapate područje povidon-jodom, brže će se izlečiti infekcija.

Za najbolje rezultate, tufer čvrsto pritisnite na zaraženo mesto. Cilj je da rastvor povidona prodire unutar zaražene kože. Ovo će malo peckati; međutim, bol znači da rastvor već ubija bakterije.

Infekcija kože počinje malim probojem kože; tamo mogu ući i mogu se razmnožavati bakterije. Polako će oblast postati upaljena i bolna. Lekari obično prepisuju oralne antibiotike, ali i jod vam može biti od koristi.

Za ozbiljne infekcije nastavite sa natapanjem povidon-joda sedam do 10 dana ili dok se infekcija potpuno ne očisti.

Kada se infekcija očisti, lakše ćete iseći nokat koji je pod upalom, jer će otok spasti i neće biti bakterija koje nagrizaju nokat.

Jod se koristi posle svake tople kupke i maže se na suva stopala.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.