Izvor: B92, 25.Jan.2024, 16:10

Jelena u suzama: "Ovo za Maricu me je dotuklo. Umesto da spremate 1. rođendan, vi tražite spomenik"

Nakon ispovesti više žena koje optužuju lekare za smrt ili teška oštećenja mozga svojih beba, tretman porodilja u bolnicama danima je u fokusu medija, društvenih mreža i celokupne javnosti.

Marica Mihajlović je samo još jedna žrtva akušerskog nasilja nad ženama, a u emisiji "Jutro", TV Prva svoju priču je podelila i Jelena Ivković, mama koja je tačno pre godinu dana sahranila svoje dete zbog istog ginekologa iz Sremske Mitrovice koji je uhapšen.

Jelena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je na početku svog gostovanja ispričala šta se zapravo dogodilo pre porođaja, tokom i nakon njega.

"Svoju trudnoću sam vodila kod istog doktora, u privatnoj klinici u Rumi, gde sam imala sa njim dogovor da me on porodi i sve vreme slušam njegove instrukcije. On je tog ponedeljka, znači 24. oktobra bio dežuran u bolnici i sve vreme sam u kontaktu sa njim i sa babicom koja radi u njegovoj privatnoj klinici. Meni je prvobitan termin bio 18. oktobar, a ja sam prešla termin, tako da mi je babica dala jednu vaginaletu kako bi mi se indukovao porođaj. Ja odlazim u bolnicu, bila sam jedan prst otvorena i oni me smeštaju tamo", počinje Jelena.

"Gubila sam svest, povraćala sam, 27 sati sam provela u bolnici, a porođaj kao porođaj je trajao svega 40 minuta. Uplašila sam se onog trenutka kada sam dobijala epidural, morala sam da primim epidural zbog velike dioptrije. Uplašila sam se kada me je anesteziolog ubo 10 puta i nije mogao da mi da anesteziju. Tada je zvao koleginicu i iz 13. puta sam primila epidural. Porodila sam se 25. oktobra 2022. godine. Porodio me je isti doktor koji je zaposlen u Sremskoj Mitrovici. Nasilno mi je laktovima spuštao bebu kako bi me porodio. Beba je tom prilikom ostala bez kiseonika, bila je zaglavljena u porođajnom kanalu. Radili su reanimaciju, a onda je brzo poslata za Novi Sad".

Vest o smrti svog deteta Jelena je primila 8 .februara. Kako kaže, doktorica iz bolnice je putem telefona saopštila da roditelji mogu da preuzmu telo bebe na patologiji.

"To me je dotuklo. Tri i po meseca se borite za nešto, slali smo mejlove raznim klinikama u Turskoj, verovali smo da će se nešto desiti. Do poslednjeg dana. Onda posle toga morate da proživite tu sahranu i taj spomenik. Umesto da spremate prvi rođendan, da tražite salu, vi tražite spomenik. Znate koliko je to teško. Ovo za Maricu me je baš dotuklo..."

U celokupnu priču uključila se i babica Radica Ilić koja je istakla da se ove stvari dešavaju poslednjih 30 godina.

"Ovo što se dešava je samo posledica 30 godina zatvaranja očiju pred situacijama u porodilištima koje su nedopustive. Ja apsolutno verujem u svaku reč porodilja, jer je ovo toliko bizarno i odvratno da ne zaslužuje komentar. Ja ne želim da prihvatim da je ovo teorija ili praksa, ja verujem da su ovo izuzeci koji treba da budu sankcionisani na najadekvatniji mogući način... Mi ćemo i danas ovde da pričamo kako nam je žao, a skoro da ništa nismo uradili. Kada kažemo 'mi', mislim prevashodno na ginekologe, babice..."

I doktorka Olja Kontić saglasna je sa izrečenim stavom babice, ističući da je cela lekarska profesija u očaju zbog aktuelnih dešavanja.

"Ovde nema utehe, niti mi pokušavamo da u čitavoj ovoj priči umanjimo značaj šta se desilo. Ono na čemu se mora insistirati je da se sazna šta se ovde zapravo dogodilo, kako bi pravosudni organi reagovali adekvatno".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.