Jedan predmet u kuhinji nikad ne perete, a ne znate koliko je to opasno

Izvor: B92, 11.Dec.2023, 15:57

Jedan predmet u kuhinji nikad ne perete, a ne znate koliko je to opasno

Sigurno većina domaćica i ne pomišlja da jedna bezazlena stvar u kuhinji koju svakodnevno upotrebljavamo može biti tako opasna.

Kada čistimo kuhinju, retko kada pomislimo na teglice sa začinima. Pazimo da uvek temeljno operemo sve što upotrebljavamo; od sitnog posuđa do šerpi, tacni, dasaka; ali bočice sa začinima peremo retko ili nikada, prenosi City magazin, zbog čega stručnjaci upozoravaju na infekciju salmonelom.

Za potrebe istraživanja objavljenog u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Journal of Food Protection, naučnici su okupili 317 odraslih da pripremaju identične ćureće pljeskavice u kuhinjama različitih veličina. Neki su se kuvali u malim kuhinjama kakve imamo u našim domovima, a neki u velikim, industrijskim kuhinjama.

Ispitanici nisu znali da će njihova kuhinja kasnije biti testirana na salmonelu. U mlevenu ćuretinu je prethodno ubrizgana hemikalija koja deluje slično onome što bi salmonela uradila kada kontaminira površinu ili prostor.

Nakon kuvanja, uzeti su uzorci iz kuhinja kako bi se proverilo prisustvo salmonele. Objekti s daleko najvećom učestalošću kontaminacije bile su teglice za začine.

Kontaminacija je otkrivena kod skoro polovine njih, odnosno njih 48. S druge strane, kontaminirano je tek nešto više od 20 posto posuda za deterdžente, dok ostali predmeti uopštee nisu bili kontaminirani.

Dr Donald Šafner, jedan od autora studije, objasnio je da mnogi ljudi kada kuvaju u svojim domovima zaborave da obrišu teglice sa začinima nakon upotrebe. U svakom slučaju, ovo istraživanje je pokazalo da svaka posuda sa začinima koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može biti kontaminirana i toga treba da budemo svesni prilikom kuvanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.