Janković: U sistemu zaštite žena nešto ne funkcioniše

Izvor: N1 televizija, 02.Jul.2016, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: U sistemu zaštite žena nešto ne funkcioniše

Uprkos zakonima i strategijama, očigledno je da u sistemu zaštite žene od porodičnog nasilja nešto ne funkcioniše, izjavila je Brankica Janković, poverenica za rodnu ravnopravnost. Kaže da je neophodna sveobuhvatna analiza sistema, kako bi se sprečila ovakva ubistva.

"Sve to potvrđuje neophodnost drugačijeg pristupa. Mislim pre svega na postavljenje ovog problema na vrh problema svih nadležnih organa i institucija. Takođe i na vrh političke agende, i donosiocima odluka >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << koje mogu da svedu ove pojave na najmanju moguću meru", kaže Janković.

Ona dodaje da se ovaj problem ne može rešiti samo primenom zakona.

"Potrebna je jedna sveobuhvatna društvena akcija, promena stavova i vrednosnog sistema", kaže Janković.

Izvor: N1

 Mreža Žene protiv nasilja saopštila je da se u Srbiji jednom godišnje dogodi ubistvo koje je motivisano mržnjom prema ženama, a da je ubistvo u Žitištu 16. ubistvo ove godine u kojem je član porodice ili partner ubio žensku osobu.

Mreža je navela da je osim sinoćnog nesrećnog dogadjaja u Žitištu, ubijena i jedna žena u Knjaževcu, da je 2015. godine u Kanjiži ubijeno šest osoba i počinjeno samoubistvo, a da je u 2013. godini u Velikoj Ivanči ubijeno 13 ljudi, a da je motiv bio zajednički - mržnja prema ženama.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.