JEDNA OD NAJKVALITETNIJIH NA SVETU: Lisičarka je gljiva neprocenljive LEKOVITE i HRANLJIVE vrednosti!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Maj.2020, 06:18

JEDNA OD NAJKVALITETNIJIH NA SVETU: Lisičarka je gljiva neprocenljive LEKOVITE i HRANLJIVE vrednosti!

Zdrava i ukusna.

 Gljiva Chantarellus cibarius ili u narodu poznata kao lisičarka je narandžasto žute boje i levkastog izgleda, raste obično u grupi gljiva iz iste familije u simbiozi sa korenom listopadnog i zimzelenog drveća, najčešće hrasta i jele. Razvija se obavezno ispod dubljeg sloja lišća, iglica ili zemlje i kraj hrastova i borova, može se pronaći i blizu obale.

Ove gljive stoje na vrhu najkvalitetnijih na svetu. Lisičarka je poznata >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao čuvar zdravlja i prirodni je izvor antibiotika i mnoštva vitamina. Osim što između ostalog sadrži 8 esencijalnih aminokiselina, belančevine, proteine, enzime, polisaharide, provitamin A, vitamine B kompleksa, D2 i C, lisičarka je niskokalorična, a 90% njenog sastava čini voda. Zato je omiljena i među ljudima koji paze na liniju. U 100g lisičarke ima samo 12 kilokalorija.

Bogata je kalijumom, važnim za probavu i srce, ali i kalcijumom, ključnim za zdrave kosti. Uz to je bogata i magnezijumom, koji je potreban za pravilan rad srca i krvotoka, kao i fosforom neophodnim za normalno funkcionisanje mozga. Kako sadrži vitamin D koji organizam sam proizvodi samo za vreme sunčanih dana, lisičarka može biti pravi spasilac kada naiđu kiše i tmurno vreme, a preporučuju se kod prevencije bolesti kostiju, rahitisa, osteoporoze i slično.

Postoje naučni dokazi o pozitivnom uticaju gljiva na ljudsko zdravlje. Neke gljive sadrže antibiotike, a neke i imunostimulanse, sastojke koji pomažu u borbi protiv tumora i virusa, jačaju imuni sistem, snižavaju krvni pritisak, regulišu nivo šećera u krvi, smiruju nerve, usporavaju starenje i slično, a kada su lisičarke u pitanju, Kinezi im već vekovima pripisuju moć lečenja vida i disajnih puteva.

Što se tiče gljiva, veoma je bitno da ih nikako ne berete na svoju ruku. Vrsni poznavaoci veoma lako uoče razliku, dok se neiskusnim beračima često može desiti da je pomešaju sa sličnom gljivom - zavodnicom, koja je otrovna.

Mnoge vrste gljiva su pored lisičarki veoma hranjljive, koje pored toga imaju i medicinsku primenu, te bi svakako trebalo što više da ih uvrstimo u našu ishranu i time učinimo uslugu i našem organizmu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.