JEDAN FAKTOR JE KLJUČAN - Evo šta je pored vitamina i zdrave ishrane jako VAŽNO za JAČANJE IMUNITETA

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2022, 17:22

JEDAN FAKTOR JE KLJUČAN - Evo šta je pored vitamina i zdrave ishrane jako VAŽNO za JAČANJE IMUNITETA

Mnogi zapostavljaju ovaj faktor!

Postizanje dobrog imuniteta treba shvatiti kao proces koji započinje svešću da će, pored onih dobrih navika koje eventualno već imamo, verovatno biti potrebno da usvojimo i primenimo nove životne navike i ponašanja. Ovaj proces je individualan za svakoga, a u odnosu na startnu poziciju. Zajedničko je da proces za svakoga od nas počinje osvešćivanjem, piše Gordana Miriam Petrović, akupunkurolog i specijalista holističke >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << medicine.

FIZIČKA DIMENZIJA

Po pitanju fizičkog zdravlja, važno je uspostaviti ravnotežu između perioda aktivnosti i perioda odmora u toku dana i sna u toku noći. U doba jeseni, naročito, i zimi, od velike je važnosti poći na spavanje najkasnije do ponoći. Ukoliko je u pitanju smenski rad, iskoristiti priliku kad god je to moguće van tog raspored da se odspava noću.

Važno je truditi se da provedemo što više vremena koje možemo da odvojimo na otvorenom, i koliko god možemo u blizini neke zelene površine i/ili vode. Ne samo da nam to pruža uzemljenje (element zemlje) i povezivanje sa energijom proticanja i stalnog pokreta (element vode), već dajemo priliku i očima za odmor od stalnog uticaja zračenja raznih ekrana. Ako umereno duva vetar, zaštitite vrat maramom ili šalom, ali ne zaboravite da vetar (element vazduha) čisti i fizički i energetski, i da se ne smatra uvek patogenom.

Ishrana, naravno, ima posebnu ulogu; međutim, da bi se utvrdilo šta kome najviše pogoduje, potrebno je ovim se pozabaviti kao zasebnom temom. Osnovno pravilo je hraniti se sezonski odgovarajućim namirnicama, ne preskakati doručak i ne uzimati suplemente nasumično, bez savetovanja sa stručnjakom. Sve van uobičajene kombinacije vitamina C, cinka i pojedinih antioskidanasa, zahteva pažnju stručnog lica da bismo postigli odgovarajaće rezultate.

MENTALNA DIMENZIJA

Sa naglim smanjivanjem dnevne svetlosti u jesen, ponekad nam i misli „potamne” – siguran put ka značajnom umanjenju imuniteta ukoliko im se nekontrolisano prepustimo. Intenzivno kruženje misli i po danu i po noći, kao i mentalno neisključivanje je zamorno, najblaže rečeno. Uz to, ovaj proces aktivira centralni nervni sistem i lučenje kortizola, koji deluje kao težak, vlažan pokrivač preko naših misli, tako da nam se i jasno uviđanje situacija i osećanja značajno umanjuje.

Ovde je važno naglasiti da je dobar i sasvim jednostavan, a delotvoran način, na trenutak zatvoriti oči, izbrojati do deset, duboko kroz nos udahnuti i na usta glasno izdahnuti nekoliko puta. Praktikovanje mentalne prisutnosti u trenutku, tzv. mindfulness je odlična metoda, a možete započeti tako što najpre svesno primećujete predmet po predmet u vašoj neposrednoj okolini gde se trenutno nalazite. Zapazite oblike, boje, mirise, zvuke. Na nekoliko trenutaka, usmerite vašu pažnju na samo jedan objekat, pa onda isto tako na sledeći i tako nekoliko minuta sa različitim predmetima i prizorima u okolini, bilo da ste unutra ili napolju.

EMOTIVNO-DUHOVNA DIMENZIJA

„Zdravi ste onda kada ste zahvalni”, rečeno je davno. Zahvalnost je često zanemarena ili, u najmanju ruku, nepravilno shvaćena kategorija, a veoma važna stavka u integrativnom imunitetu. Zahvalnost traba praktikovati svakodnevno, svesno i, kad god za to imamo vremena, veoma detaljno. Kako?

Za početak, jedan od veoma jednostavnih načina je da ujutru kada se probudimo, pre nego što otvorimo oči, možemo osvestiti i izraziti zahvalnost na bilo koji način koji izaberemo. Probudili smo se, dobili smo još jednu priliku da u predstojećem danu uradimo nešto lepo i korisno za druge, za sebe, globalno. A garancije nema da će tako biti i sutra. Ili bilo kada. Zato svesno birajte da vam ove trenutne dobre misli preboje dan. Svaki novi dan koji dobijemo na dar.

Nekada nije lako to postići, jer će misli početi da se roje i sabotiraju ovaj vaš duhovni uzlet. I to je u redu. Ne treba ih ignorisati, negirati ili proklinjati. Pustite ih da dođu, da kažu šta imaju, zahvalite se i pošaljite ih dalje, u suprotnom smeru. Taj proces prihvatanja i prepoznavanja onoga što jeste daje nam fantastičnu priliku da uspostavimo odnos koji mi želimo da imamo sa sobom, sa okolinom, pa i sa tim mislima. Rukovodeći, birajući šta želimo i ne želimo, izbegavamo nesvesno formiranje programa žrtve, nemoćne da utiče na svoja raspoloženja, misli i na svoj život.

Treba samo zapamtiti da i ovde, kao i u svemu do sada navedenom, moramo imati u vidu da je i ovo PROCES i da će, neumitno, biti uspona i padova. I to je u redu. Korak po korak. Sve se računa.

Sa stanovišta fiziologije, naš imunitet i sposobnost adaptiranja našeg organizma na uticaje spolja započinju kombinacijom svih ovih faktora. Balansiranje hormonalnog sastava uvek zavisi od odnosa centralnog i perifernog nervnog sistema. I doslovno možemo birati koji stimulišemo, a koji isključujemo. Stvar je vežbe i predane upornosti koliko će i kako ovaj mehanizam funkcionisati, a onog trenutka kada vam to postane novi način života, sve postaje mnogo lakše jer će postati deo vas.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.