Hormon prolaktin: Možda se zbog njega gojite

Izvor: Lepota i zdravlje, 08.Jun.2023, 10:04

Hormon prolaktin: Možda se zbog njega gojite

Hormon prolaktin koji proizvodi hipofiza utiče na laktaciju i plodnost, a odgovoran je i za normalno funkcionisanje bubrega i regulaciju ravnoteže vode i soli. Šta može izazvati disbalans nivoa prolaktina i kako se može vratiti u normalu? Hormon prolaktin: Zašto je povišen? Nivo prolaktina stalno fluktuira. Privremeno raste tokom spavanja, pod uticajem stresa, određenih lekova. Povećanje nivoa prolaktina može izazvati: Amenoreja: odsustvo menstrualnog ciklusa zbog trudnoće ili prisustva >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << bilo koje ženske bolesti. Sindrom galaktoreje: mleko se izlučuje iz mlečnih žlezda ne samo tokom dojenja. Bolesti jajnika Oboljenja jetre Otkazivanje bubrega Bolesti štitne žlezde Prekomerna količina vitamina B6 u telu Povrede glave i grudnog koša Nervni poremećaji Uzimanje lekova koji izazivaju povećanje nivoa hormona A zašto je snižen? Sledeći faktori mogu izazvati smanjenje nivoa hormona: Šihanov sindrom, koji se razvija kao rezultat insuficijencije hipofize Uzimanje antikonvulzivnih i dopaminergičkih lekova sa narkotičkim efektom Obratite pažnju na sledeće simptome Jedino laboratorijski nalazi mogu precizno utvrditi hormonske poremećaje. Međutim, postoji niz znakova smanjenog nivoa prolaktina koje možete sami primetiti. Kod hiperprolaktinemije primećuju se sledeći simptomi: poremećaj menstrualnog ciklusa  iscedak iz mlečnih žlezda  dobijanje na težini poteškoće sa začećem  pojačana maljavost grudi, leđa i lica nedostatak seksualne želje Smanjen prolaktin kod žena karakterišu simptomi kao što su: neplodnost neredovne menstruacije pobačaji nedostatak majčinog mleka nakon porođaj otok i metabolički problemi Muškarci sa niskim nivoom hormona mogu imati problem s plodnošću i oslabljen libido. Ovaj sindrom takođe može biti praćen migrenama, mentalnim poremećajima i fobijama. Kako se reguliše nivo prolaktina Ako se kao rezultat dijagnoze otkrije hiperprolaktinemija, pacijentu se propisuje lečenje uzimajući u obzir identifikovanu bolest i individualne karakteristike organizma. Ovo može uključivati lekove, operaciju ili terapiju zračenjem. Da biste otkrili nizak nivo prolaktina, takođe je neophodno uraditi kompletnu laboratoriju. Da bi ga normalizovali, lekari propisuju kompleksnu terapiju, koja uključuje posetu psihoterapeutu, neurologu, ginekologu i endokrinologu. U nekim slučajevima propisuju antidepresive i diuretike za ublažavanje simptoma. Kada se otkrije tumor, pacijentima se propisuje operacija, hemoterapija i terapija zračenjem.   Tatiana/gettyimages.co.ukThe post Hormon prolaktin: Možda se zbog njega gojite appeared first on Lepota i zdravlje.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Povezane vesti

Hormon prolaktin: Možda se zbog njega gojite

Izvor: Piplmetar.rs, 08.Jun.2023

Hormon prolaktin koji proizvodi hipofiza utiče na laktaciju i plodnost, a odgovoran je i za normalno funkcionisanje bubrega i regulaciju ravnoteže vode i soli. Šta može izazvati disbalans nivoa prolaktina i kako se može vratiti u normalu?. Hormon prolaktin: Zašto je povišen? Nivo prolaktina stalno...

Nastavak na Piplmetar.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.