Ginekolog za Superženu otkriva: Najčešći uzroci bolnog seksualnog odnosa

Izvor: B92, 16.Avg.2022, 08:04

Ginekolog za Superženu otkriva: Najčešći uzroci bolnog seksualnog odnosa

Zamolili smo ginekologicu doktorku Maricu Đuran da nam objasni zašto su seksualni odnosi kod nas, žena, nekad bolni i šta da uradimo u tom slučaju.

Dispareunija, bolni odnos, može nastati zbog organskih uzroka, kao i zbog neopipljivih psiholoških razloga.

Može se javiti na početku odnosa, može u toku trajanja, ili nakon odnosa, retko i od početka do kraja.

Žene su kao medicinski jači pol sklone da trpe sve ovo, ali kad pređe u bol i odnos postaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << onemogućen i obično se tada i javljaju.

Svaku neprijatnu senzaciju koja se ponavlja treba rešavati, jer se uglavnom sve može rešiti.

Psihološke uzroke ćemo ostaviti psiholozima, možda i psihijatrima, od emocionalnih do socijalnih faktora, stresa, straha itd. To je široka tema i jako važna.

Fizički, tj. organski faktori mogu biti posledica i tih psiholoških stanja kada nema dovoljne vlažnosti vagine ili da psiha dovede do grča mišića vagine, tzv. vaginizma.

Dakle, povezano je i te kako telo i psiha.

Ali evo najčešćih razloga koje ginekolog otkriva i rešava.

1. Zapaljenja polnih organa/kandida, razne uobičajene bakterije, kao i mikoplazme, ureaplazme, hlamidija, trihomonas, gonokok, mogu dovesti do vulvovaginitisa pa čak i do ozbiljnijih hroničnih upala jajnika, čak i apscesa tuboovarijalnih. Redovne kontrole i sprečavanje nastanja polno prenosivih bolesti, pre svega hlamidije, sprečiće i ove uzroke za bolnost.

2. Endometrioza – vrlo kompleksan i možda najteži uzrok za rešavanje, ali ne i nemoguć, kao i druge vrste cista na jajniku – miomi, promene na Bartolinijevim žlezdama, pre svega apscesi.

3. Hormonski uzroci, manjak estrogena te posledično suva vagina kod peri i postmenopauze, korišćenja kontraceptivnih tableta. Spirala ne izaziva bol, ali nepravilno postavljena može da izazove.

4. Nakon porođaja, vaginalnog zbog episiotomije ili rascepa, a nakon carskog reza ako su stvorene priraslice. Isto tako i samo dojenje sa fiziološkim porastom PRL i manjkom estrogena smanjuje vlažnost vagine.

5. Razni lekovi – antidepresivi, kontraceptivi, antibiotici koji unište normalnu floru.

6. Sama građa, tačnije nepodudarnost, prevelik polni ud za gracilniju ženu, tzv. "balističko zapaljenje", kao i nepodudaranje želje za trajanjem odnosa, kao i prebrza penetracija, bez prethodne predigre, koja ima svoju ne samo emotivnu, već i podmazujuću ulogu.

7. Položaj materice, ako je npr. izražena retriverzija, zavaljenost, neke poze su vrlo neprijatne.

8. Upale mokraćnih kanala i cistitisi mogu biti isto razlog, a češće posledica, pa se i nazivaju cistitisi medenog meseca.

Sve u svemu, od lake neugodnosti do bolnosti koja sprečava sam seksualni akt, dispareunija je stanje koje zahteva prvo posetu ginekologu. Pogađa sve uzraste, jer u svakom dobu može da ima razloge. Ginekolog treba da prepepozna one koji se rešavaju lekovima ili hirurški, dok se oni suptilniji uzroci rešavaju samoispitivanjem, posetom psihologu, a nekad je dovoljno samo promeniti, tj. naći odgovarajućeg partnera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.