GOJENJE U MENOPAUZI NIJE PRAVILO: OVE 3 namirnice će biti vaši glavni saveznici u borbi protiv kilograma

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2022, 04:31

GOJENJE U MENOPAUZI NIJE PRAVILO: OVE 3 namirnice će biti vaši glavni saveznici u borbi protiv kilograma

Opšte je poznato da se metabolizam godinama usporava, što dovodi do gojenja

Menopauza je prirodan proces tokom starenja svake žene, ali u tom periodu telo zahteva određene promene svakodnevnih navika kako biste što bezbolnije prebrodili simptome menopauze, piše Lepa & srećna.

Pred i tokom menopauze najviše dolazi do poremećaja hormona, a simptomi se uglavnom javljaju zbog nedostatka estrogena.

Najčešći simptomi menopauze su:

- talasi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vrućine

- promena raspoloženja

- depresija

- bol u zglobovima i kostima

- sporiji metabolizam

- gojenje

Tokom starenja metabolizam se usporava, sporije se vari hrana i na telu se lakše zadržavaju masne naslage, a kako biste izbeglli ove posledice važno je da promenite način ishrane, imate kvalitetniji san, redovnu fizičku aktivnost i da unosite namirnice koje će hormone održavati u ravnoteži.

Moguće je da ćete u periodu menopauze biti gladni češće nego inače, ali stručnjaci upozoravaju da treba promeniti jelovnik.

Jedite orašaste plodove (kombinacija proteina i zdravih masti), oni će vas duže držati sitim.

Beli hleb, pirinač i pastu zamenite crnim i integralnim, a naročito se preporučuje hleb od celog zrna.

Nemojte da izbegavate masti, već ih uzimajte iz zdravih namirnica, poput lososa, skuše i maslinovog ulja. Osim što pomažu da se ne ugojite, ove namirnice su dobre za zdravlje srce.

Iz ishrane izbacite rafinisan šećer i prerađenui hranu, a jedite namirnice bogate proteinima i vlaknima. Preporučuje se da jedete često, ali male porcije, u proseku to su 3 manje porcije, plus dve zdrave užine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.